Начало ЗДРАВЕ Какво трябва да пием, за да се справим с болките в ставите....

Какво трябва да пием, за да се справим с болките в ставите. Подробен списък с всички лекове, техните минуси и плюсове

542

Ето кои са най-популярните добавки при болки в ставите!

 

Защо болят ставите?

Преди да се спрем на конкретните добавките, които се препоръчват при болни стави, нека бързо да подредим основните причини за това неразположение. В някои случаи става дума за хронично заболяване, поразило ставите (ревматоиден артрит, остеоартрит).

В други най-често болката е предизвикана от:

навяхване – когато става дума за навяхване, то пострадали са ставните връзки. В най-голяма степен от навяхване е застрашен глезенът в човешкото тяло;

травма – фрактурата и изкълчването са сред най-често срещаните травми на ставата. Основните признаци на състоянието са остра, нетърпима болка и подуване на засегнатата става, които силно ограничават движението;

бурсит – при бурсит става дума за възпаление на т.нар. „торбичка”, разположена около самата става. Състоянието се характеризира с повишено отделяне на течност около ставата, предизвикващо оток. Най-честата причина за бурсит е многократното повторение на едно и също движение.

 

Добавки за болни стави

Мнозина се опитват да излекуват болните си стави, без да им се налага да приемат тежки и натоварващи организма лекарствени продукти. Именно поради това пазарът е залят от разнообразни добавки, които обещават бързо и ефикасно облекчаване на болката в ставите и елиминиране на причините за този род неразположения.

В редовете по-долу ще се опитаме да направим кратък обзор на най-популярните добавки за болни стави. Безпристрастно ще посочим както основните им плюсове, така и минусите, свързани с приема им.

В най-голямата си част немедикаментозните продукти, които обещават елиминиране на болката в ставите, биват хранителни добавки. Те са най-популярни, най-достъпни и приемът им е най-лесен. Много от пациентите, които страдат от една или друга болест на опорно-двигателната система, разчитат на тях за бързо и ефикасно излекуване.

Имат ли обаче търсения ефект? Какви са ползите и вредите от приема на хранителни добавки за болни стави?

 

Глюкозамин

Глюкозаминът е сред най-популярните добавки!

За безспорен фаворит, особено при спортистите и активно занимаващите се с физически натоварвания, е глюкозаминът. Макар и в различни комбинации, това е веществото, което присъства в почти всички продукти с комплексна форула, които са насочени към облекчаване на неразположенията в ставите и хрущялите и третиране на остеоартрит.

Плюсове:

Като безспорно силна страна на глюкозамина се посочва доказаният му противовъзпалителен ефект. Веществото има свойството да забавя и дори да изолира възпалителните процеси в ставите и хрущялите, което е доказано с редица клинични изследвания.

Не бива да се пренебрегва и положителният ефект, който има при пациенти, страдащи от остеоартрит. Приемът на глюкозамин при тази група болни значително забавя темпа, с който болестта нанася пораженията си.

Минуси:

По своята същност терапията с глюкозамин не нанася вреди върху здравето. В изключително редки случаи се споменават реакции и то най-вече по отношение на нарушения в храносмилателната система – поява на киселини, гадене, повръщане и болка в стомаха.

Може да се говори и за единични случаи на отключени алергии, водещи до отоци и подуване, както и до влошаване на състоянието на болните стави.

За слабост на веществото следва да се посочи и необходимостта от по-продължителен прием и то в по-високи дози. В случая не става дума за минус, а просто за условие за постигане на желан ефект върху болните стави.

Приемът за период от над 6 месеца и в дози от 1500 до 3000 мг на ден се смята за подходящ.

Пример за добавка за болни стави, която е произведена на основата глюкозамин сулфат, е Неоставит. В продукта веществото се комбинира с екстракт от кора от бяла върба, птичи колаген от II тип и хиалуронова киселина за постигане на оптимален резултат при лечение на болки в ставите.

 

Босвелия

Добавката босвелия е с доказан ефект!

Босвелия или босвелия серата е билка, използвана като основа за приготвянето на редица добавки, приемани при заболявания на опорно-двигателната система и по конкретно при болки в ставите.

По своята същност босвелия представлява смола, събирана от кората на дърво, използвано от хилядолетия в Аюрведа.

Плюсове:

Основното преимущество на босвелия серата е изразеният й противовъзпалителен ефект. В редица медицински журнали действието на билката се сравнява с това на нестероидните противовъзпалителни средства, като специално внимание се обръща на факта, че за разлика от медикаментозните продукти, тя се отличава с по-малко и по-слабо изразени нежелани реакции. При правилен прием смолата от босвелия е подходяща терапия за лечение на остеоартрит, ревматоиден артрит. Действието й е насочено към елиминиране на възпаленията в ставите, още към подобряване на кръвообращението в поразените участъци и заздравяне на самите кръвоносни съдове, пострадали в резултат на възпалителните процеси.

Минуси:

Въпреки че основното мнение по отношение на босвелия е в посока на това, че тя не води до странични реакции, трябва да се има предвид възможността от появата на алергии и развитието на алергичен контактен дерматит.

Както и при глюкозамина, така и при приема на босвелия се смята, че той може да доведе до стомашни неразположения, като дразнене на стомаха, усещане за подуване и пълнота на корема, болка, гадене, позиви за повръщане или диария.

Знание, което Аюрведа дава за смолата, е по отношение на бременността. Според някои писания в индийската медицинска литература лечението с босвелия може да доведе до спонтанно прекъсване на бременността.

 

Куркумин

Като изключително силно се описва действието на куркумина при противодействие на възпалителните процеси в организма, в частност – на тези в ставите. Основното активно вещество на подправката куркума има свойството да потиска ензимите в човешкото тяло, отговорни за появата на усещането за болка. Именно поради това, ефектът от приема на куркума често е сравняван с този, до който води лечението с нестероидни противовъзпалителни средства.

Плюсове:

Редовният прием на продукти, съдържащи в състава си куркумин, доказано подобрява мобилността на ставите, като в същото време намалява болката. Тези продукти са изключително подходящи за пациенти с остеоартрит. Смята се, че ефектът от тях често наподобява този на медикаментите, предписвани при поставяне на диагнозата.

Минуси:

Хранителните добавки, съдържащи куркумин, също се препоръчва да се приемат с особено внимание към храносмилателната система. При някои лица след терапия с подобни се наблюдават гадене, позиви за повръщане, диария.

Важно е да се знае, че куркуминът може да доведе до контракции на жлъчния мехур, които при здрав човек подобряват функционирането му. При пациенти, страдащи от камъни в жлъчката, това може да доведе до запушване на жлъчните канали.

Особено внимателен трябва да е приемът на хранителни добавки с куркумин с комбинация с медикаменти. Пример в това отношение са някои лекарства против диабет, които в комбинация с веществото с характерен жълт цвят могат да доведат до прекомерно понижаване на нивата на кръвната захар.

Още нещо, куркуминът намалява способността на кръвта да се съсирва, затова трябва да се внимава да не се стигне до прекомерно „изтъняване” на кръвта, предизвиквано от комбинирането на хранителна добавка с лекарствен продукт с подобен ефект (като например с Аспирин).

 

Рибено масло

Когато се заговори за хранителни добавки, няма как да се пропусне да се спомене рибеното масло. Това важи с пълна сила и когато става дума за хранителни добавки за болни стави. Освен с това, че е богато на омега-3 мастни кислени, рибеното масло е известно и заради мощния си противовъзпалителен ефект.

Плюсове:

Рибеното масло под формата на добавка в подходяща доза има доказан лечебен ефект по отношение на болните стави. Болката, предизвикана от тренировка, пренатоварване, умора се повлиява бързо и ефективно. Смята се, че редовният прием на доза от около 10 грама на ден е в състояние да противодейства и на умерена до силна болка.

Минуси:

Въпреки че не става дума за негатив, а отново – по-скоро за условие – трябва да се знае, че използвано самостоятелно, рибеното масло не е подходящо средство за лечение и профилактика на заболявания като остеоартрит и ревматоиден артрит. За да се постигне маскимален ефект за облекчаване на болката и лечение на тези състояние, е необходимо тази хранителна добавка да се използва в комбинация с други полезни вещества с доказан ефект.

Важно е да се знае, че трябва да се приема само и единствено качествено рибено масло, защото обратното може да доведе до натрупване на токсини в огранизма.

Още нещо, тази хранителна добавка покачва нивата на лошия холестерол в организма, макар и в минимална степен.

Препоръчително е рибеното масло да се консумира с храна, като се започне от малка доза и се премине към постепенно увеличаване на количеството. Причината за това е, че при някои пациенти с непоносимост към риба омега-3 киселините в продукта могат да предизвикат диария, киселини, подуване и болки в стомаха, проблеми с храносмилането, газове.

 

Колаген тип II

Доказано е, че преобладаваща част от съединителната тъкан в човешкото тяло е колаген. Именно поради това приемът на колаген спомага за по-бързото и по-ефективно възстановяване на ставите и хрущялите без значение дали пораженията са нанесени от механично нараняване, или от заболяване.

Плюсове:

Редовният прием на колаген намалява усещанията за скованост и болка в ставите, като поддържа тяхната здравина, подвижност и еластичност. Драстично забавя процеса на изтъняване на ставния хрущял, запазва плътността на ставите и не позволява те „да се износят” с напредването на възрастта.

Като плюс следва да се посочи и обстоятелството, че когато се приема колаген под формата на добавка, това стимулира организма сам да произвежда колаген в по-големи дози, което е гаранция за по-добро здраве и чудесен външен вид.

Минуси:

Като предупреждение към тези, които са решили да приемат колаген под формата на добавка, звучи опасността от прекомерно повишаване на нивото на калций в организма. Това е възможно най-вече когато колагеновата добавка е приготвена от хрущяли от акула или други морски обитатели. Състоянието се характеизира с обща отпадналост и неразположения, нарушения в нервната система, храносмилателни проблеми и други.

Минус на терапията с колаген може да се окаже и рискът от алергични реакции, кожни раздразнения и продължителен неприятен вкус в устата.

 

Цисус

Цисус е билка с доказан ефект!

Цисус представлява натурална съставка, която в традиционната медицина се препоръчва за лечение на ставни възпаления. Знанията за този продукт обаче могат да се определят като все още ограничени.

Плюсове:

Изследванията на този етап показват, че приемът на цисус подпомага оздравяването на ставите след травми и навяхвания, като в същото време предпазва сухожилията и хрущялите от нови наранявания при натоварване и неправилно движение.

В Аюверда билката се използва за лечение на заболявания на опорно-двигателната система, като продукт за обезболяване и хидратиране.

Най-голямо приложение на този етап цисус намира при възстановителните терапии на атлетите, като се използва за облекчаване на болката в ставите при прекомерно физическо натоварване.

Минуси:

Като основна слабост на добавката се смята релаксиращият ефект, който има върху мускулатурата на човешкото тяло. Приемана в неподходяща дозировка, ефектът от нея може да се окаже влияния върху цялостния мускулен тонус.

Без значение от това каква ще е добавката, която ще приемате, за да поддържате здравината на ставите си или за да облекчите вече появила се болка, важно е да знаете, че ефектът може да е превенция, профилактика, но за жалост не и лечение. Често най-доброто, което можете да направите за ставите си, е да комбинирате добавки с медикаменти, като по този начин да извлечете положителното и от двете терапии.

 

Храни за болни стави

При болни стави добре е навреме да се обърне внимание на проблема. Да се подберат ефикасни медикаменти, да се приемат подходящи добавки, но и да се консумира правилна храна. В случая под правилна храна би следвало да се разбират онези блюда, които имат профилактичен и облекчаващ болката ефект. И ако минусите на най-попуялрните добавки при болни стави са ви накарали да потърсите още по-безопасен вариант, то нека разгледаме кои са най-препоръчваните храни.

В редовете по-долу правим кратък обзор на продуктите, които е добре да хапвате често, ако искате да противодействате на болката в ставите. Важно е да отбележим, че те също притежават както слабости, така и силни страни. Може да се каже обаче, че ползите им са в пъти повече. Като основен минус се посочва, че в повечето случаи ефектът от тях е недостатъчен. Подходящите храни трябва да се приемат по-скоро като профилактика или поддържаща терапия, а не на тях да се приписват лечебни свойства.

 

Ето кои са храните за болни стави, влизащи в Топ 7:

сьомга – ако болката в ставите е предизвикана от загуба на колаген, то консумацията на сьомга е вкусен и правилен избор. Рибата, особено ако е дива сьомга, е богата на омега-3 мастни килесини; бадеми – знае се, че антиоксидантите, които се съдържат в бадемите, в комбинация с витамин Е, са естествен лек при възпаление на ставите; папая – все още екзотичният за българина плод е изключително богат на витамин С. Именно липсата на витамин С се смята за предпоставка за развитието на ревматоиден артрит. Затова добре е папаята често да присъства в менюто ви; ябълки – антиоксидантът кверцетин, на който ябълките са източник, играе съществена роля в процеса на производство на колаген в организма. Приемът на една необелена ябълка на ден се смята за естествено средство за превенция на остеоартрита; черен боб – съдържащите се най-вече в черния боб аминокиселини поддържат здравината на хрущялите в човешкото тяло по естествен начин. Нещо повече, той е богат източник на манган, за който минерал се знае, че е условие за здрави стави; зеле – витамини А, С и К са само част от полезните вещества, които се съдържат в зелето. В комбинация с калция, на който листният зеленчук е доказан източник, превръщат зелето в правилен избор при болни стави; броколи – наличието на сулфорфан прави броколите лек за много болести, в това число и на болката в ставите. Химикалът играе съществена роля за активизиране на защитните сили на организма срещу свободните радикали. Именно това отслабване на естествената защита с напредване на възрастта води до появата на остеоартрит и други проблеми със ставите.

 

Билки за болни стави

Джинджифилът е сред естествените добавки при болни стави!

Когато се говори за немедикаментозно лечение на болните стави, не може да се пропусне оздравителният ефект, който някои билки имат върху заболяванията на опорно-двигателната система.

И тук обаче идва предупреждението, че едновременно с облекчаването на болките в ставите, при неправилна консумация билките могат да нанесат и поражения.

 

Ето кои природни лекове поставяме в Топ 7 на билките при болни стави:

джинджифил – редовната употреба на концентрирани дози отвара от джинджифил повлиява благоприятно възпалителните процеси в ставите. Това забавя развитието на някои болести на опорно-двигателната система, намалява болката и отока в ставите. Може да се приема като подправка и под формата на чай;

салвия – позната още като градински чай, тази билка освобождава организма от вредните свободни радикали. Това има ясно изразен лечебен ефект при болни стави;

дафинов лист – дафиновият лист има свойството да пречиства ставите. Отварата се приготвя като в 300 мл вода се варят за около 5 минути 5 грама от билката. След отдръпване от огъня се оставя да престои поне 4 часа под капак. Изпива се на малки глътки за период от 12 часа;

сминдух – възпалителните процеси, свързани с артрита, се повлияват благоприятно при приема на подправката сминдух. Лекът се приготвя като всяка вечер 1 ч.л. семена от билката се накисват във вода. На сутринта се изяждат след отцеждане на водата. За да се постигне търсеният резултат, това се повтаря ежедневно няколко месеца;

турта – народната медицина съветва при болки в ставите да се приемат ежедневно по 40 капки тинктура от турта, разтворени в малко вода;

тученица – мнозина смятат тученицата за плевел. Но когато тя се добавя в суров вид към храната, тя набавя на тялото големи количества магнезий, литий, калий и калций. Тези вещества са от съществено значение за здравето на костите и ставите;

коприва – за облекчаване на болките в ставите се препоръчва приготвянето на спиртен извлек от коприва. За период от 2 седмици билката се кисне в ракия, след което се прави редовен масаж на засегнатите места. Освен за външна употреба, копривата може да се приема и под формата на чай;

риган – богатата на антиоксиданти подправка е традиционен лек при артрит. Тя може да се приема както под формата на чай, така и за овкусяване на блюда.

 

Нетрадиционни добавки при болни стави

Дори редовно да консумираме правилната храна или да приемаме някоя от най-популярните добавки при болни стави, се случва да изпитваме остра и нетърпима болка в ставите. Всички знаем, че когато болката не преминава, появява се често и отшумява бавно, то задължително трябва да се потърси лекарски съвет. Мнозина обаче подхождат по противоположен начин – прибягват към нетрадиционни методи и в частност към нетрадиционни добавки.

Шунгит е сред нетрадиционните добавки при болни стави!

Предлагаме ви 7 нетрадиционни добавки при болни стави :

ябълков оцет – всички сме чували за противовъзпалителния ефект на ябълковия оцет. Продуктът се използва за премахване на сковаността в крайниците при артрит. Ако се използва за облекчаване на болка в ставите, 20 мл ябълков оцет се добавя в 200 мл топла вода и лъжичка мед. Сместа се изпива на малки глътки;

мед и канела – болките, причинени от артрит, се повлияват ефективно, ако ежедневно на гладно се приема 1 с.л. мед с ½ с.л. канела. Медът действа на болката в ставите чрез антисептичните си свойства, а канелата има доказан противовъзпалителен ефект;

английска сол – сковаността в ставите се преодолява чрез лековитите кристалчета, съдържащи магнезий. При много пациенти болките в ставите се дължат именно на цялостната деминерализация на организма;

зехтин – съединението олеокантал, което се съдържа в зехтина, намалява значително болката при възпаления на ставите. То играе ролята на бариера, която не позволява производството в човешкото тяло на ензимите, причиняващи болка. Най-ефикасното приложение на зехтина при болни стави е под форма на масажно масло. Приемането му с храната пък е идеалното средство за превенция;

шунгит – този камък с типичен черен цвят, поставен във вода, има свойството да я пречиства от хлор и замърсители. В същото време, отделя в нея редица полезни елементи. При болни стави се препоръчва да засегнатите участъци да се потапят във вана, приготвена с прах от шунгит;

сода – приемът на ½ ч.л. сода на ден, разтворена в течност, се смята за достъпно и ефикасно средство за превенция от ревматоиден артрит, подагра, ревматизъм. При вече появили се болки се препоръчва засегнатите стави да се разтриват с ратвор от вода и сода в съотношение 10:1;

злато – нетърпимите болки, причинени от артрит, намаляват от приема на колоидно злато. Днес този метод не се радва на популярност, но в миналото е бил на особена почит.