Начало ВКУСНО Хлебче без месене, божествена вкусотия, която научих от баба Миче, от тогава...

Хлебче без месене, божествена вкусотия, която научих от баба Миче, от тогава от магазина не съм купувала

783
Сподели

Ако не си печете хляб вкъщи, защото не ви се меси при неговото приготвяне, тази рецепта е за вас! Благодарение на нея, ще бъдете в състояние да радвате семейството си с пищен и ароматен домашен хляб най-малко всеки ден. Без никакво месене!

Хлябът става сочен отвътре, с големи пори и тънка хрупкава коричка.

Особено ще ви хареса под формата на чибата. Прясната мая може да се замени със суха, на такова количество брашно 4 грама ще бъдат достатъчни (приблизително три четвърти супена лъжица).

 

Нужни съставки:

Пшенично брашно – 350 грама

Вода – 420 мл

Мая – 10 грама

Сол – 1 чаена лъжичка

 

Приготвяне:

Разтворете маята в топла вода (37-39 градуса). Брашното се пресява в купа, добавете сол, изсипете маята. Замесете тесто със средна консистенция. Покрийте купата с фолио, като оставите малък отвор да излиза въздух и оставете за 2 часа при стайна температура.

След 2 часа тестото трябва да се увеличи 2 пъти, а повърхността му да бъде с много мехурчета. Не забравяйте, че имате тесто без месене, следователно, покрийте купата с фолио или капак с дупка и го изпратете в хладилника за една нощ.

На следващата сутрин вземете нужното количество тесто, за да не се лепи по ръцете ви, ги поръсете с брашно. Увъргаляйте парчето в брашното, за да се образува топка.

Поставете тестото върху лист хартия за печене и поръсете с брашно и оставете за още 40-60 минути. Не е нужно да го покривате. В същото време загрейте фурната до 235 градуса.

Направете три разреза върху тестото и сложете във фурната на средната решетка. На долния ред сложете друга тава, налейте в нея 1,5 чаша гореща вода, за да създадете ефект на водна баня. Печете хляба в продължение на 45 минути, след това извадете от фурната и оставете да изстине върху решетка

Тестото за домашен хляб перфектно се съхранява в хладилник в продължение на 2 седмици, така че можете по всяко време да изпечете пресен хляб за вечеря. Не забравяйте да покриете тестото с фолио, за да избегнете напукване.