Начало КЛЮКАРНИК Помните ли тризначките от Биг Брадър? Ето къде се загубиха и какви...

Помните ли тризначките от Биг Брадър? Ето къде се загубиха и какви ги вършат

507

Благоевградският адвокат Марио Биков бе изправен пред дисциплинарен съд след жалба на тризначките. Той ги защитаваше служебно по делото за клевета, което заведе срещу тях продуцентът на „Биг Брадър ” Никола Тупарев.

На първа инстанция Вяра и Надежда бяха осъдени на 5000 лв., а Любов бе оправдана.

Недоволни от развоя на делото и поради разногласия със защитника си, те смениха Марио Биков с друг служебен адвокат, след което пуснаха и жалба срещу него в Адвокатския съвет. В хода на дисциплинарната проверка Марио Биков е дал писмени обяснения в нестандартен комедиен стил, извън правната стилистика, с многократно използване на каламбура с имената на тризначките.

 

Ето какво е написал 49-годишният адвокат: „С много вяра, надежда и любов се отнесох към проблема на сестри Станчеви, изразяващ се в нанесени обиди и клевети към човек, изплатил им стотици хиляди левове, колкото аз едва ли бих заработил като адвокат. Наистина срещите ни се провеждаха в моя офис, където ги приемах с много любов, а те с вяра и надежда ми споделяха факти, не само за делото, а още от времето, когато Тодор Живков им подарил апартаменти, защото са рядък природен феномен. От споделените им факти разбрах, че аз съм двадесет и първият им адвокат, който получава тяхната вяра, надежда и любов, и разбрах още тогава, че е въпрос на време да си намерят двадесет и втори

. По делото защитих техните права и интереси, но решението не беше в тяхна полза, макар че едната от трите не беше осъдена, а само двете сестри. Това решение изпари вярата и надеждата ми в правосъдната система, както и любовта ми към същата. Госпожиците отказаха да влизат в залата, както ги посъветвах, под предлог, че нямало да се унижават и ще си търсят правата в Страсбург. Иначе в рядкото им появяване в залата и съдия Маркова, и съдия Урумова ги упрекваха за поведението им и им отправяха закани, че ще бъдат изгонени.

Дано сестри Станчеви са разбрали, че в залата не се стои само с вяра, надежда и любов, а трябват и други качества, като специални знания и умения, уважение, възпитание и други подобни – и най- важното да не се обаждат, когато не ги питат, нещо, което сме преговаряли с тях многократно. Също така дано да са разбрали, че много пот ще похабят, но само с вяра, надежда и любов не биха могли да се преборят с корупцията в обществото, а трябва да притежават и други качества, както и няма да спечелят уважението на граждани, адвокати и съдии само с вяра, надежда и любов. Така че не е вярно, че сме си говорил само за пот и корупция, а и за много други неща, дори и такива, които нямат отношение към делото.

След излизане на решението сестрите ме обвиниха с вяра, че съм се продал на другата страна, с надежда, че са ме купили, и в любов към парите на ищеца, които съм получил. Въпреки тяхната вяра и надежда в истинността на твърденията им, те не са верни, въпреки любовта ми към парите по принцип (но не парите на техния опонент). Упрекнаха ме, че освен че съм бил купен и съм се продал, и в липса на професионализъм, тъй като не съм искал двойна, тройна, четворна и петорна експертиза и съм приел и съгласил с експертизата по делото, която не е в тяхна полза. Обясних им, че нито има толкова експерти, нито има кой да допусне и извърши толкова експертизи, но те ме упрекнаха, че всички експертизи, които би трябвало да искам, щели да бъдат изготвени от РТЦ, който се намирал в Благоевград.

 

Обясниха ми, че не съм никакъв адвокат. Също така ми препоръчаха да си скъсам дипломата, тъй като съм бил тъп, толкова ми бил акълът, и т.н. Не мога да посоча коя точно ми каза, че учела адвокатура, и ме убеди, че аз нищо не съм научил, докато съм учил. Признавам си, че вкъщи аз не мога да затворя устата на една жена, камо ли на три неудовлетворени и незадоволени от живота си трийсетгодишни госпожици, на чийто гръб печели цяла България, а не само Благоевград, по техните думи.

С това не искам да кажа, че те са незадоволени стари моми, тъй като това би било обида, а аз не искам да бъда погрешно разбран, че ги обиждам. Напротив, те са умни, интелигентни и красиви млади дами, които са икона за Благоевград, а са неудовлетворени и незадоволени от живота, заради ищеца по делото, който им обещал на трите 40 000 лв., платил ги, но те искаха да го съдят, защото им обещал на всяка по 40 000 лв., не си спомням за точно какви услуги. В крайна сметка не съм нарушил адвокатската етика, нито съм извършил непристойни действия, довели до нежелан резултат за сестри Станчеви, поради което моля да оставите жалбата без уважение. Надявам се в ОС – Благоевград съдиите да преценят дали аз съм проиграл интереса на сестрите и дали с действията си съм увредил техните права и законни интереси“, пише адвокат Биков и завършва обяснението си с финалното „С вяра, надежда и любов“.

 

Дисциплинарното производство приключва с щастлив край за адвокат Биков, който не е наказан, а оправдан. Нико Тупарев заведе граждански иск за увреждане по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите срещу тризначките заради клевети в телевизионно предаване, „че им пращал женени мъже и искал да ги прави проститутки в Лондон и Монако“. Продуцентът претендираше за 20 000 лв. обезщетение. Сестрите заявиха в съда, че записът е манипулиран. В хода на процеса вещи лица от Института по криминалистика и криминология на МВР бяха натоварени със задачата да проверят за автентичността на записа, дали има изрязвания и добавяния към него, както и да направят идентификацията на образите на тризначките – коя е Надежда, коя е Любов и коя Вяра. Те установиха, че клеветите са изречени от Вяра и Надежда, а Любов се е въздържала. Искът срещу нея бе отхвърлен, а двете й сестри осъдени да платят 5000 лв. солидарно на продуцента за накърнената чест и достойнство.