Начало ВЕСТИ Ето какво се случи с най-възрастната родилка у нас, след като даде...

Ето какво се случи с най-възрастната родилка у нас, след като даде живот на близначки

483

7 години, след като роди близначки, най-възрастната родилка у нас – 69-годишната вече Красимира Димитрова от Русе – живее в изолация.

На 5 май 2010 година пенсионираната психиатърка от психодиспансера в Русе роди близначките Жаклин и Мери в 29-ата гестационна седмица от бременността. Жаклин бе с тегло едва от 500 грама, а Мери тежеше 900 грама. Момиченцата бяха заченати ин витро с донорска яйцеклетка в Плевен.

Раждането им предизвика скандал в лекарското съсловие, а в обществото избухна истинска война за това дали е морално на тази възраст една жена да стане майка.

Тогава Красимира Димитрова обясни, че е решила да роди, след като социалните служби не й разрешили да осинови дете заради напредналата й възраст.

45 дни след раждането, въпреки спешните операции и неистовата борба на лекарите, по-малкото близначе Жаклин почина.

Другото момиченце – Мери, оцеля и три месеца след раждането бе изписано от болницата. То обаче има увреждане на очите, поради което два пъти годишно е преглеждано от офталмолози.

Днес Красимира Димитрова и 7-годишната й дъщеричка Мери живеят в изолация, съобщи Теодора Узунова от русенската телевизия TVN, предаде Дир.бг.

По думите на съседи психиатърката не се среща и не говори с никого. Нямала телефон, а звънецът на жилището ѝ дори бил изключен, за да не я безпокои никой.

Всеки ден най-възрастната майка у нас води Мери в предучилищната група на едно от най-желаните от родителите в Русе училища – Основно училище „Иван Вазов“. Детето обаче нямало никакви други социални контакти, твърдят хора, които всеки ден виждат д-р Димитрова да води и взема малката Мери от предучилищната група. Други съседи обаче казват, че помагат на психиатърката при отглеждането на детето, като се грижат за него или го извеждат на разходка.

Самата Красимира Димитрова категорично отказа да разговаря с журналисти, за да не навредяло това на детето. Майката смята, че след изявление пред медии ще започнат негативни коментари в социалните мрежи.

15 месеца след раждането на близначките обаче Министерство на здравеопазването направи изменение в Наредба 28. Според него възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава до влизането им в менопауза, но за първи път бе въведена възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. Освен това ин витро процедурите на жени след 43-годишна възраст не се финансират с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция”.