Начало ВЕСТИ Много важна новина от Здравната каса, която касае абсолютни всички! Официално се...

Много важна новина от Здравната каса, която касае абсолютни всички! Официално се премахва нещо, което ни тормозеше всички

482

Реимунизацията срещу туберкулоза вече не е задължителна. Това съобщават от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Глинка Комитов вече е информирал директорите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК), че се премахва задължителната реимунизация срещу туберкулоза с БЦЖ ваксина. Премахва се също така и пробата Манту на децата на 17-годишна възраст, пише Блиц.

Това е указано с Наредба за изменение и допълнение на Наредба №15 за имунизациите в Република България (Обн., ДВ, бр.38 от 12 май т.г.) и влиза в сила от 16 май 2017 г. Директорите на РЗОК е необходимо да информират договорните си партньори за промяната. Припомняме, съгласно актуалния Имунизационен календар на България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст.

 

Всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ до изписването им от родилния дом. Между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба. На 7 г. възраст се прави реимунизация срещу туберкулоза на лицата с отрицателна туберкулинова проба. На 17 г. възраст се прави и реимунизация срещу туберкулоза на лицата с отрицателна туберкулинова проба и реимунизация срещу тетанус и дифтерия. Точно тази последната от календара отпада според новите правила.