Начало КЛЮКАРНИК Честит имен ден днес 20 май на всички жени с това прекрасно...

Честит имен ден днес 20 май на всички жени с това прекрасно име!

388

Св.Лидия , първата християнка в Европа. Лидия била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св.Павел Апостол по време на мисията си в нейния град.

Тя и цялото и семейство се обърнали във вярата. Лидия приела Св.Павел Апостол да живее в дома им.( Деян. 16, 14-15).

От Лидия (гръцки). Лидия е името на кралство в древна Месопотамия (1200 г. пр.н.е. – 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. Първата жена наречена Лидия е християнска мъченица от I в. и според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка, т.е. родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат „лидийци“ до доста по-късно.

Денят на мчца Лидия е 23 маpт. Празнува имен ден и на 20 май – денят на Св. Лидия – отбелязан е в календара на Св. Синод. В Северна Гърция има селище с това име и близо до него – прекрасен храм и манастир на нейно име и в нейна чест. Иконописецът е сърбин. Разминаването за деня на Св. Лидия вероятно идва от разликите в католическия и православния календар. На иконатата й личи колко красива е тя – излъчва толкова смиреност и нежност.