Начало ВЕСТИ СЛУЖБИТЕ СПЯТ! РОДНИНИТЕ НА ТЕРОРИСТА ОТ МАНЧЕСТЪР ЛИЧНО СА ПРЕДУПРЕЖДАВАЛИ ВЛАСТИТЕ!

СЛУЖБИТЕ СПЯТ! РОДНИНИТЕ НА ТЕРОРИСТА ОТ МАНЧЕСТЪР ЛИЧНО СА ПРЕДУПРЕЖДАВАЛИ ВЛАСТИТЕ!

413
Сподели

22-годишният касапин Салман Абеди е бил роден в Манчестър след като силно религиозните му родители избягали от режима на Кадафи в Либия.

Според някои източници, цялото му семейство, с изключение на двамата по-големи братя на Салман, са се върнали в родната Либия, а негов близък приятел споделя, че преди три седмици той също отпътувал именно за там и се е върнал буквално дни преди да извърши кървавия акт. Полицията има информация, че това не е единственото му излизане от страната в последната година, пише Блиц.

Според детективите, които водят следствието, той е поставил бомбата в Манчестър Арена много малко преди тя да избухне. Главен заподозрян за негов помощник е Манкуан Рафаел Хости, по-известен като Абу Кага ал Британи сред мюсюлманските радикализирани клетки в града, пише Daily Mail. Твърди се, че ислямистът е имал връзки с терористичната организация „Ал Кайда“ и е бил на обучения в чужбина, предава NBC, позовавайки се на неназован източник от разузнаването, който е запознат отблизо с разследването. Според американското разузнаване пътуванията му до Либия и други източни страни е свързано именно с терористичната организация. „Отделно от факта, че той има ясни връзки с „Ал Кайда“, един млад човек има възможност да общува с много различни групи“, допълва запознатият със следствието. В Либия има реална възможност той да бъде обучен от бунтовници в лагери. Бомбата, която Абеди е създал е била „голяма и сложна“, а за създаването и са нужни материали, с които трудно би се сдобил в Обединеното кралство. Това дава индикация, че не е работил сам и може да бъде член на радикализирана клетка и да има ангажимент към нея.

Представители на американското разузнаване не изключват възможността за следваща атака, предава РИА. Според източници, в миналото роднини на Абеди вече са информирали властите във Великобритания, че младежът представлява заплаха. Припомняме, че вчера самоличността на Абеди бе идентифицирана. Той е израснал в района Уалей Рейндж, само на метри от гимназията, която стана известна през 2015 година, когато близнаците и отличните студенти по медицина Захра и Салма Халан избягаха от дома си, за да отидат при джихадистите в Сирия.  В терористичният акт извършен от него загинаха 22-ма и бяха ранени 59 предимно млади хора. Отговорност за атаката пое „Ислямска държава“.