Начало ЗА ДОМА С този трик, ако сте купили рози от цветарски магазин, или са...

С този трик, ако сте купили рози от цветарски магазин, или са ви ги подарили, всеки може лесно да си завъди корени и да си ги посади

499

Това, че не сте градинар, не означава, че не можете да си засадите красива роза. Ние ще ви покажем как да си развъдите рози, като им пуснете корени.

Ако имате няколко рози във ваза за дълго време, можете да се насладите на красотата им, когато им пуснете корени и ги засадите.

Розите се отрязват, така че да не оставят цветовете на стъблата, които трябва да са с дължина 25 см. Мястото, където розите режат, се намазва с восък. Отрежете също и листата и оставете само стъбло. Долната част роза само трябва да се стимулира, да споделите с корените. Можете да опитате и трите начини, а след това можете да сравните кой метод работи най-добре.

Разсаждане на рози

1) За 1 литър вода се ползва чаена лъжичка мая. В долната част на розата (не тази, която сменамазали с восък) слага се във водата. 1/3 е във водата и се оставя там за един ден. Тогава стволът се изплаква с хладка вода и пускате в бутилката, така че половината от стъблото да е във водата. Винаги спирайте да наливате вода, която винаги е на половината от стъблото, докато корените се появят.

2) Към 1 литър добавите супена лъжица мед и се разбърква до разтваряне на меда. Вземете стъбло от роза и го оставете там 12 часа, така че 1/3 от стъблото да е във вода. Тогава прехвърляте в друг съд, така че стъблото да е наполовина във водата.

3) Взимате подходящ съд и слагате 10 капки пресен сок от алое вера. Ако имате у дома с цветя Алое Вера, можете да го опитате.  Алое Вера ускорява растежа на корените и засилва устойчивостта им. Вода се налива до средата на стъблото в продължение на 10 дни, а след 10 дни пак се добавят 6 капки сок от Алое.

– Ако вече са поникнали корени, посаждате и по-късно ще имате красива роза.