Начало ЗА ДОМА Любимата ми орхидея дълго не искаше да цъфти. Когато повдигнах листата, изпаднах...

Любимата ми орхидея дълго не искаше да цъфти. Когато повдигнах листата, изпаднах в ужас! Нещо, което всички трябва да знаем:

684
Сподели

Много притежатели на орхидеи често се чудят защо растението не цъфти ? Причината за това често се явява  неправилната грижа за орхидеята, както и появата на вредители . За да предотвратим унищожаването на цветето, е необходимо да познаваме лицето на врага. Нека погледнем по-отблизо най-често срещаните вредители по орхидеите !

Вредители по орхидеята

вредители по орхидеите

Щитоносни въшки Откриването тези вредители е много проста: по растението се появяват забележими издутини , под които се крият щитоносните въшки . Пиейки сока на орхидеята, те забавят растежа на растението. Често появата на въшките се дължи на високата температура в стаята, където е цветето.

За да се отървете от щитоносните въшки, първата стъпка е да изолирате болното растение  от други орхидеи. След това е необходимо да се въоръжите с мека четка и под течаща вода да почистите внимателно листата на орхидеята от вредители. Финалната фаза – обработката на орхидеята с подходящ инсектицид.

вредители по орхидеите

Листни въшкиЛистните въшки – малки насекоми, които може да се видят с невъоръжено око. Това вредители често се настаняват върху задната страна на младите листа, цветове и цветни стъбла на орхидеите. За наличието на листни въшки знак са също лепкавите остатъци върху растението .

Подобно на щитовидните, листните въшки също смучат сокове от орхидеите и унищожават клетките на растението , инжектирайки в него токсично вещество . Често този вредител се появява на орхидеите, ако се преполиват или пръскат.

Да се отървете от листни въшки ще помогне сапунен разтвор . В 1 литър вода поставете  калъп домашен сапун за 5 минути. След това направете гъста пяна и с нея внимателно обтрийте листата и стъблата на орхидеята. В края на процедурата трябва да приложите подходящ инсектицид .вредители по орхидеите

Лъжещитоносни въшки Тези вредителите също не остават незабелязани! Може лесно да разпознаете лъжещитоносните въшки  по бялото отлагане върху субстрата , корените и вътрешните стени на саксията на растението. Най-често лъжещитоносните въшки се появяват по отслабени, преторени с азотни торове орхидеи .

Да се отървете от тях ще помогнат  памучен тампон и сапунен разтвор. Премахнете внимателно всички вредители с памучен тампон, а след това обработете растението със сапунена вода. В края на процедурата трябва напръскайте субстрата и растението с подходящ препарат. След 2 седмици трябва да се повторят всички стъпки.

вредители по орхидеите

Акари – памуклийки Ако сте забелязали на листата или стъбълцата на орхидеята фина паяжина , значи растението е нападнато от акари , т.нар. памуклийки . Първото нещо, което трябва да се направим в този случай, е да измием повърхността на орхидеята със  сапунена вода . Необходимо е също да измием внимателно мястото, където е стояла орхидеята, саксията, кашпата и поставката под растението.

След това трябва обилно да полеем орхидеята с вода и да й направим малка оранжерия , като облечем растението в импровизирана целофанова торба (тази мярка е необходима само за 3 дни). Повишената влажност на въздуха подпомага смъртта на акарите. През това време трябва внимателно да следим орхидеята, за да не загине от високата температура вътре в оранжерията.вредители орхидеи

Трипси Да се отървете от тези вредители е изключително трудно, тъй като насекомите имат крила и могат лесно да се придвижват от едно растение на друго. Тяхното присъствие може да бъде идентифицирано чрез промяната на цвета на листата , появата на малки точки и тирета на гърба на листото.

Появата на трипси  често се свързва с ниска влажност или инфектирани с трипси растителни съседи . Първото нещо, което трябва да направи собственикът на болното растение, е добре да го измие под  топъл душ .

След това трябва да се премахнат с ножица всички повредени части на листата. Финалната фаза – лечение на орхидеята с подходящ препарат в съответствие с инструкциите.

вредители по орхидеите