Начало ВЕСТИ Десислава Радева пак приковава погледите към себе си и засенчи президента...

Десислава Радева пак приковава погледите към себе си и засенчи президента (снимки)

444
Сподели

Президентът Румен Радев публикува снимки от посещението си във Враца. Той е в старопланинския град по случай Деня на Ботев.

Държавният глава участва и в тържествената заря. От снимките се вижда, че плътно до него е и първата дама, която наново е подбрала елегантна визия.

Президентът публикува и силно слово, посветено на българския герой. „Нека в Деня на Ботев отдадем почит пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Саможертвата на героите от 1876г. ще се окаже първата решителна стъпка към независимостта.

Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите. Само шепа хора ще последват четата след Дунава. „Свестните у нас считат за луди“, пише по-рано Ботев.

Това е най-горчивото му прозрение. Творчеството на големия поет има изключителен принос към богатството на българското наследство и изграждането на националното самосъзнание на народа ни. За 28 години той написва двадесет стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба – участта на роба, буйството на хъша, бунта и жаждата за свобода и справедливост. Нека не забравяме тези, които някога посрещнахме като „луди“, и на които днес дължим свободата си!“, пише президентът./zajenata.bg