Начало ЗДРАВЕ Симптомите на дефицит на витамин B 12, които не бива да пренебрегвате!

Симптомите на дефицит на витамин B 12, които не бива да пренебрегвате!

476

Въпреки че недостатъчност на микроелементи възниква по-често от недостиг на витамини, поне един на всеки четири възрастни страда от дефицит на витамин В12.

Затова решихме да ви кажем за симптомите и причини от това явление, както и за това как да се справите с него!

Какво представлява Витамин В12 ?

Витамин В12 НЕ е магически източник на енергия, той не се съдържа в себе си енергия. Въпреки това, ако сте имате анемия, предизвикваща постоянно чувство на слабост и умора, рязкото увеличение на витамин В12 наистина ще означава за вас прилив на енергия!

Това се дължи на факта, че витамин В12 играе ключова роля в производството на еритроцити, които носят кислород в тялото. Без кислород не можем да живеем! Така че не е изненадващо, че насищането на кръвта с кислород ни дава енергия и жизненост.

Защо имаме нужда от B12 ?

Витамин В12 поддържа различни функции в тялото, включително:

производството на надбъбречната хормон ; нормалната циркулация на кръвта ; образуване на червени кръвни клетки ; нормалното функциониране на нервната система ; добро храносмилане ; усвояването на желязо ; мазнини и въглехидратната обмяна ; растеж и образуване на нервите ; репродуктивното здраве на жените .

Групи в риск за дефицит на В12 .

Недостигът на витамин В12  преди всичко се сблъсква със следните групи от населението:

хората на възраст над 60 години, които са намалили производството на стомашен сок; пациенти с автоимунни заболявания (като цьолиакия или грануломатозен ентерит); вегани и вегетарианци, които не консумират животински продукти; диабетици, като метформин, което инхибира абсорбцията на В12.

Симптомите на дефицит на В12 .

Ако сте по всяко време сте сънливи, може да имате недостиг на кислород в кръвта. Ако чувствате изтръпване на крайниците, бъдете внимателни! Това са типичните признаци на увреждане на нервите, поради липса на В12. Загуба на паметта – липса на В12 е чест симптом. Слабост и виене на свят – още един симптом на недостиг на кислород в кръвта . Пожълтяване на кожата може да бъде симптом на разпадането на кръвните клетки, което води до развитието на жълт пигмент. При дефицит на В12 в организма не е в състояние да създаде клетки с плътни стени. Гладък език говори за загубата на папили (неравности по повърхността на езика). Ако храната ви е с един и същи вкус, това може да се дължи на загуба на вкусовите рецептори, причинени от ниски нива на В12. Ако имате необичайна тревожност или сълзливо настроение, то може да бъде, защото В12 е с дефицит, защото участва в усвояването на „хормона на щастието“ серотонин и допамин. Увреждане на зрителния нерв може да доведе до разклонено и замъглено зрение. Ако започнете да забелязвате необичайна сянка в очите, проверете: това също може да бъде симптом на недостиг на витамин В12 .

Причини за възникване на дефицит на В12 .

Има много различни причини за недостиг на витамин В12, сред които се откроява следното:

Антиацидите повлияват абсорбцията на B12. Оказва се, че е необходим за усвояването на стомашния сок! Азотният оксид (райски газ) има „забавна“ способност да унищожава В12 резервите в организма. Бактериите H. Pylori може да унищожат стомашните клетки, необходими за производството на протеин, известен като „вътрешен фактор“. Без него, тялото просто не може да абсорбира B12. Любителите на кафе, които пият най-малко четири чаши на ден, имат в тялото 15% по-малко витамини B, отколкото всички останали. Причината за това още не е ясна.