Начало ЗДРАВЕ Споделянето продължава, защото сега му е сезонът-Божията билка, която може да замени...

Споделянето продължава, защото сега му е сезонът-Божията билка, която може да замени много лекарства

427
Сподели

Бъз, бъзак, черен бъз, свирчовина са едни от многото народни имена на растението, чиито цветове през пролетта са бели и със силна миризма, а плодовете са черни. Бъзът е едно от най-старите и по-големи лечебни растения в света.

Той е на хиляди години в служба на човечеството и Хипократ го е ценил особено, когато казва, че бъзът може да замести всички други лекарства.

Бъзът е добре познато и уважавано лечебно растение в България, което се използва от векове в природната медицина.

Повечето изследвания разглеждат влиянието на бъза за лечение на симптомите на грип, настинка, кашлица и други подобни заболявания. Резултатите от няколко проучвания показват, че екстракт от бъз е сравним с лекарства като Tamiflu за лечение на грип. Лечението с бъз помага при бързо възстановяване, но без лоши странични ефекти.

Лечебните свойства на бъза

Бъз най свързани със заболявания на дихателната система. Бронхит, астма, кашлица, задушаване в гърдите, началните етапи на пневмония, възпаление и инфекция на гърлото … само част от заболяванията и състоянията, което помага с лечебните си свойства. Той се използва като билково лекарство за стимулиране на имунната система, и тъй като повечето от ягодоплодни лечебни растения, е източник на антиоксиданти.

Бъзът е леко слабително, така че е препоръчително да се взема при чревнаи и нарушения в храносмилането, както и с приятен вкус, особено за деца. Неговите диуретични свойства подобряват работата на нашите бъбреци и пикочните пътища.

Цветовете на бъза са богати на гликозиди, танини, флавоноиди, каротеноиди, витамин С и включват алкалоиди, каротин, танини, органични киселини и витамини А, В и С.

Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане, се използва и за лечение на дегенеративни заболявания и, както и за превенция на рак .

Най-голям съюзник в превенцията на настинка и грип , тъй като укрепва имунната система. В допълнение, бъз имат антивирусни и антимикробни дейности. Тя е полезна при астма и възпаление на дихателните пътища, тъй като улеснява дишането и помага с плюене, и по-бъз на пролетно цвете може да се използва като анти-алергия към цветен прашец е.

Притежава детоксикиращ ефект и стимулира отделянето на токсините от лимфните възли. Тази билка може да помогне при акне, язва, конюнктивит и кожен обрив. Освен като слабително, действа като диуретик и допринася за здравето на бъбреците. Той се използва в условия, при които се обработва воднянка. Бъзът се използва също и в кремове против лунички и петна по кожата.

Дори и нашите баби лекували грип , настинка, вирус, температура, синуси. Те са знаели, че с него се предизвиква изпотяване, което е изключително полезно, защото помага за премахване на токсините от тялото и по този начин дава сили, подкрепян с него, човек по-лесно се възстановява и изхвърля от себе си токсични вещества, и по тази причина може да се потвърди становището Хипократ за това растение./zajenata.bg