Начало ЗА ДОМА Срам ме хвана от мама: Видя жълтите възглавници и отказа да спи...

Срам ме хвана от мама: Видя жълтите възглавници и отказа да спи на тях! Запретна ръкави и след 2 часа бяха снежно бели! Опасна е!

495
Сподели

За никого не е тайна, че завивките са развъдник на прах и акари . Затова е много важно да пазим чисти възглавниците, спалното бельо и завивките. Във вътрешността им е истински ад – там се спотайват огромен брой микроорганизми, дори фини частици от епидермиса на спящите…

Прането на възглавниците в пералната машина е често практикувано, но си има важни правила, за да не изскача пухът отвътре и изпраното с времето да не пожълтява.

пране на възглавниците

Как да перем правилно възглавниците

Някога белите възглавници често добиват цвят на узрял банан, изглеждат степани и вехти. Днес ще ви научим как правилно да перете спалното бельо .

За да се запазят любимите възглавници чисти и снежнобели, трябва да ги перем 2 пъти в годината, и то по специален начин!

ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ:

1 супена лъжица  прах за пране 1 супена лъжица препарат за миене на съдове 1 супена лъжица  белина 0,5 чаша  боракс

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ:

Първо определете дали възглавниците са пухени или синтетични. Погледнете етикета. Възможно е да има инструкции за това, как да се перат в пералнята. На практика всички възглавници обикновено добре понасят прането, може да възникнат проблеми само с тези, които са пълни с елда. Свалете калъфката от възглавница. В отделението за перилен препарат добавете всички съставки, изброени по-горе.пране на възглавницитеВключете на цикъла на пране в гореща вода съгласно указанията на етикета на възглавницата. Ако няма инструкции, то перете на средна температура. Препоръчваме ви да не пускате центрофугата ! След прането изстискайте на ръка възглавница, след което я увийте в хавлиена кърпа за известно време, за да се попие излишната влага. След това изсушете възглавницата в хоризонтално положение – например на въжето или сушилника. Много скоро възглавницата ще светне като нова! Как да сушим правилно възглавниците

За да не се губи пълнежът при прането, пуснете в пералнята няколко топки за тенис . Възглавниците могат да се сушат в машина с такава функция, но при сушенето вече задължително трябва да използвате топки за тенис: те ще попречат на образуването на грозни бучки вътре и безнадеждни щети.

Ако пълнежът се степа, ще трябва да разшивате възглавницата, да оправите пълнежа с ръце и да я зашиете отново! Така че използването на топките е добре дошло!

пране на възглавниците

Препоръчително е да сушите възглавниците на слънце или най-малкото на радиатора.

пране на възглавниците

Как да перем правилно пухени възглавници

Тази тема е деликатна.  Как да перем правилно пухени възглавници ? Обичаме ги заради невероятната им мекота и защото пълнежът им никога не се сбива. Но те също трябва да се перат редовно. Ето го най-добрия начин!

пране на възглавниците

ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ:

няколко метра марля течен препарат за вълнени тъкани топла вода омекотител нови калъфки

пране на възглавниците

КАК СЕ ПЕРАТ:

Ушийте от марлята, сгъната на няколко слоя, 3 торби. Разпорете възглавницата, извадете пуха. Разделете пуха на 3 части и го разпределете по торбичките от марля. Зашийте торбите и добре омотайте конеца. Изперете торбитеи в леген, като добавите препарат за вълна. Много добре изплакнете торбите. По време на последното изплакване добавите омекотител във водата. Изцедете торбите. Изсушете ги върху радиатора през зимата, а през лятото – на слънце. Обръщайте ги от време на време, за да изсъхнат напълно перата. Когато перата са напълно сухи, поставете калъфката на пода. Внимателно извадете съдържанието на торбите и го прехвърлете в новата възглавница. Зашийте възглавницата и поставете в чиста калъфка. Съберете разпилените по пода пера с прахосмукачка.

пране на възглавниците

Разбира се, можете просто да дадете пухената възглавница на  химическо чистене . Но този метод ще спаси тези, които нямат наблизо химическо чистене!

пране на възглавницитеСпокойни и сладки сънища!

 

Източник: zajenata.bg