Начало ЗА ДОМА Имах толкова много загорели следи по ютията, че мислих да я хвърля,...

Имах толкова много загорели следи по ютията, че мислих да я хвърля, но добре че беше свекърва ми да ми каже как да я почистя

420

Ако ютията ви “топи” дрехите и отделя неприятна миризма, лесно бихте могли да разберете причината и също така лесно да почистите работната й повърхност до блясък.

Как да почистите нагара по ютията

Първо, изключете я. Използвайте пинсета или дървени пръчици за отстраняване на стопените парчета от дрехи по гладещата повърхност на ютията, след като тя се охлади напълно.

Имайте предвид, че след отстраняване на изгорелите парченца тъкан, бихте могли да почистите ютията с помощта на описаните по-долу методи.

1. Сол Ако остават следи по ютията, даже и да сте премахнали цялата изгоряла тъкан, поставете няколко супени лъжици сол върху мека кърпа. След това сложете кърпата върху дъската за гладене и включете ютията в позиция за памук. Когато уредът се нагрее, поставете го върху солта и го движете напред и назад, докато следите изчезнат. На края, избършете ютията с кърпа.

2. Оцет Ако тези загорели следи са действително ужасни, тогава ще е необходимо да упражните повече усилия, за да ги почистите. Вместо сол, вземете загрят бял оцет и натопете в него мека кърпа. След това търкайте с кърпата, докато следите изчезнат. За да завършите процеса трябва да избършете ютията с влажна кърпа, предварително накисната в чиста вода.

Ако този метод не е ефективен за вашата ютия, тогава ще е необходимо да смесите няколко супени лъжици готварска сол или сода за хляб със затоплен бял оцет. Разбъркайте сместа, за да може солта или содата да се разтварят. Натопете чиста кърпа в сместа и след това почистете с нея нагара по ютията. Продължавайте да търкате, докато не изчезнат всички следи, а след това избършете с помощта на салфетка.

 

3. Препарат за пране Първото нещо, което е необходимо да направите е да добавите няколко капки препарат в малка бутилка, пълна с топла вода. След това напоете чиста кърпа с този разтвор и изтъркайте ютията. На края подсушете работната повърхност на вашата ютия с кърпата и в последствие можете да преминете към гладене.

 

4. Сапун за миене на съдове Понякога различни остатъци покриват малките дупчици на гладещата повърхност на вашата ютия. За да се погрижите за тази ситуация, трябва да смесите вода с мек сапун. Натопете кърпа в сместа и натрийте следите от изгоряло по ютията и малките дупчици. Когато петната изсъхнат, избършете с кърпа.

5. Водороден прекис Друг прост метод за почистване на вашата ютия е чрез накисване на кърпа във водороден пероксид и след това търкане на петната докато не изчезнат.

 

6. Метално покритие Ако работната повърхност на вашата ютия не е тефлонова, а представлява метална пластина, тогава е необходимо да използвате няколко капки разтвор за полиране на метал. Избършете петната с помощта на препарата докато изчезнат, а след това изтрийте със суха кърпа.

Преди да решите да използвате някой от горните методи е нужно да прочетете ръководството за потребителя на електрическия си уред за гладене. Производителят може да даде насоки за това как да почистите вашата ютия. Въпреки това, инструкциите могат да включват средства за почистване, които не са подходящи за вашия случай.

 

За да обобщим нещата, най-добрият начин е да бъдете внимателни, когато използвате електрическа ютия. Също така, много важно е да се съобразявате с температурата и вида на материала, който гладите. Друго нещо, което трябва да имате предвид е редовното почистване на ютията. Не използвайте абразивни почистващи препарати или четки при почистване на ютията, тъй като така можете да нанесете повече щети./zajenata.bg