Начало ЗДРАВЕ 7 предупредителни симптома за инфаркт при жените

7 предупредителни симптома за инфаркт при жените

394

Симптомите на инфаркт на миокарда, или сърдечен удар, са различни при мъжете и жените. Експертите казват, че признаците на инфаркт, които се проявяват при мъжете, не са показни за жени.   Тези разлики в начина на протичане на инфаркта при мъжете и жените са вного важни.

Жените често пренебрегват симптомите на инфаркт, които се проявяват при тях.   Екстремното налягане в гърдите е един от тези симптоми. Важно е да се знаят признаците на инфаркт при жените, тъй като може да се прояват по всяко време.   Тук са описани 7 признака на инфаркт при жените:

1. Необяснима умора:   Повече от 70 процента от жените страдат от силна умора преди инфаркт. Те внезапно се чувстват изтощени дори след малки усилия като например ставане от стола и отиване до кухнята. Грипоподобно изтощение също се наблюдава при жените.Тази умора е различна от хроничната умора, която се причинява от хормонален дисбаланс.

2. Безсъние:   Ако не можете да заспите също може да означава, че имате сърдечен пристъп. Трудно е да се открие инфаркта по този знак, тъй като безсънието може да се дължи на много други причини, но ако забележите някакви необясними причини или продължително смущение в съня си, това може да е предупреждение за сърдечен удар. Едно проучване установи, че почти половината от жените, които са претърпели инфаркт, преди това са имали нарушения на съня.

3. Болка:   Ако изпитвате лека болка в челюстта, гърба, раменете, врата, или ухото, това също могат да бъдат признаци на инфаркт. Жените обикновено не чувстват изтръпване в гърдите и рамото като мъжете, но могат да  почувстват стягане при движение на челюстта, което слиза надолу по шията. Тези леки болки могат да слизат до раменете откъм лявата страна. Налягане в гърдите и горната част на гърба също са признаци на инфаркт при жените.

4. Недостиг на въздух:   Затруднението при продължително и дълбоко поемане на дъх, е лош знак. Повече от половината от жените страдат от задух преди инфаркта. Смята се, че затруднението идва от неспособността да се усвои кислорода. Това е един от най-честите признаци за началото на инфаркт при жените.

5. Нарушения в храносмилането или гадене :   Замайване или гадене са чест знак преди инфаркт при жените. Те могат да имат лошо храносмилане или повръщане малко преди сърдечната атака. Шансовете да изпитват стомашно-чревни проблеми са  удвоени преди инфаркт при жените.

6. Тревожност и стрес:   Жените често се чувстват неспокойни и изнервени преди инфаркт. Безпокойство е общ признак на сърдечна атака при жените, повече от 30% от жените са с този симптом. Описва се като усещане за надвиснала заплаха от повечето жени.

7. Внезапно изпотяване:   Внезапно пребледняване без видима причина не е добър знак, и може да бъде индикатор за сърдечен пристъп. Повече от 40% от жените се чувстват замаяни и по тялото им избива студена пот, преди инсулт. Трябва да се обадите веднага на телефон за спешна помощ, когато получите рязка замаяност или световъртеж, тези признаци не трябва да се отхвърлят с лека ръка.   Незабавно уведомете Вашия лекар, ако наблюдавате някои от посочените по-горе признаци при вас или при някой друг./zajenata.bg