Начало ВЕСТИ Докато разтребваха стара килия в Троянския манастир, монасите намериха странна кутия! Отвориха...

Докато разтребваха стара килия в Троянския манастир, монасите намериха странна кутия! Отвориха я и дъхът им секна! Ето снимка

440
Сподели

Уникална находка от 1876 година откриха в Троянската света обител по време на разчистване на монашески килии в най-старото – западно крило на манастира.

Игуменът на манастира Величкият епископ Сионий разкри, че в стар сандък братята от манастира са открили два черепа и надпис, предаде БТА. На единия от черепите е изписано „йеромонах х. Сава“, а другият череп е без надпис.

В овехтелия сандък е намерен надпис „Два черепа на монаси-революционери, посечени в двора на манастира. 1876 г.“.  Епископ Сионий е категоричен, че това са два черепа на монаси-революционери, които са посечени в манастира, както твърди надписът, при разгрома на Априлското въстание. Според него неслучайно и един от черепите е надписан. Това е била стародавна манастирска традиция след години тленните останки на починалите монаси да се надписват.

сн. БТА

Епископ Сионий каза, че заедно с братята от манастира, историци и краеведи, ще се опитат да открият на кой монах е и другият череп.

Известно е, че Троянската света обител е тясно свързана с революционно-освободителните борби в България, както и че монасите от Троянския манастир са участвали в тези борби. Известен е фактът, допълни епископът, че манастирът многократно е приютявал Апостола на свободата Васил Левски, който е създал единственият в страната революционно-монашески комитет в манастира, в който са участвали много монаси, между които Максим, Партений, Кирил и др.

В този революционен комитет монасите и младежите са наброявали 80 души, разказа игуменът. Начело на комитета е бил поставен като председател архимандрит

Макарий, подведен под клетва от самия Левски. С намирането на уникалната находка ще се хвърли още светлина върху жестокото потушаване на Априлското въстание и участието на монаси от Троянски манастир в него, смята епископ Сионий.

Епископът каза още, че на 8 юни в Светата обител ще бъде показана новооткритата находка. Официално ще бъде отворена за вярващите и посетители на манастира новата библиотека – наречена “ Книгохранителница“, която е съхранили над 3500 тома стари книги, пазени векове в обителта. Сред уникалните църковни книги има и дигитализирани копия, които ще бъдат достъпни за посетителите.

Посетителите на манастира ще могат да видят и реставрирана монашеска килия, в която е живял игуменът на манастира архимандрит Хаджи Филотей, който заедно със

Захарий Зограф са изографисали новата манастирска църква.

През миналата година Троянският манастир беше обявен за най-посещавания манастир от поклонници и туристи в България за 2016 г., каза още епископ Сионий. Той обяви, че официалното откриване на новите музейни сбирки ще стане по традиция на 15 август – храмовия празник на манастира – „Успение Богородично“. По традиция на храмовия празник присъства и българският патриарх Неофит. Това е денят, когато от църквата се изнася за поклонение чудотворната икона на Света Богородица троеручица./zajenata.bg