Начало ЗА ДОМА От години я имам, а вече бях забравила как цъфти! Комшийката дойде...

От години я имам, а вече бях забравила как цъфти! Комшийката дойде на гости и ми показа, сега е полудяла от цветоноси!

506

Орхидеята е любимо растение на много. Някои купуват специални торове, други правят колоритна „шокова терапия“, като отглеждат растението за известно време в тъмна стая.

Днес ще ви покажем най-простите трикове, които ще помогнат на цветята на орхидеите да се разцъфтят почти през цялата година. Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат. Как да се грижим за орхидеята, купена от магазина

1. Проверете възрастта на растението

Ако сте придобили растението и то не бърза да цъфне, вероятно орхидеята да е твърде млада. За да се определи възрастта на зелената красота, е достатъчно да се броят издънките /булби/.

При пълнолетното растение, което е напълно готово да цъфти, те трябва да са от 5 до 8. В случай, че цветовете се появят преди да дойде времето за тях, орхидеята може да няма сили да се възстанови.

2.Не местете растението

Изберете конкретно местоположение на орхидеята на перваза на прозореца. При никакви обстоятелства не движете саксията с растението. Всяка смяна на мястото за орхидея е истински стрес-тест.

Орхидеята реагира на светлина. Така че, ако искате да преместите саксията, растението трябва да бъде поставено от същата страна със светлинния източник, от който е било преместено.

3. Следете състоянието на кореновата система

За всички любители на орхидея е известно, че корените на това растение участват активно в процеса на фотосинтеза. Следователно е необходимо орхидеята да не се поставя в керамика, а в прозрачна саксия /особено от вида фаленопсис/.

4. Обърнете внимание на светлината

Слънчевата светлина – един от най-важните фактори, влияещи върху цъфтежа на орхидеите. Без пълната дневна светлина (10-12 часа на ден), растението няма да пусне цветни стъбла /цветоноси/. Ето защо, през студения сезон дневната светлина трябва да се подпомага с помощта на специални лампи /фитолампи/.

Ако не можете да ги купите, можете да използвате обикновени енергоспестяващи крушки с бяла светлина. Те почти не се загряват и могат да бъдат поставени на няколко сантиметра над листата.

5. Създайте малка температурна разлика

Появяването на цвят на орхидеята може да зависи от осигуряването на малка разлика между дневната и нощната температура на въздуха. Поради това е желателно температурата на нощния въздух да е 5-6 градуса по-ниска от тази през деня.

Разбира се, зимата ще бъде трудно да се създадат такива условия за растението, но от края на пролетта до началото на август орхидеите могат да бъдат държани на открито. През студения сезон стаята трябва да се проветрява възможно най-често.

Направете го внимателно, защото капризната орхидея се страхува от течения.

6. Правилното поливане на орхидеите

Напояването на орхидеи е ритуал. За да се почувства добре растението, то трябва да се напоява само когато почвата е напълно суха. В идеалния случай водата за напояване трябва да е дъждовна, но можете да използвате нормална предварително престояла вода.

Желателно е да не поливате растението с чешмяна вода! Хлорът, съдържащ се в такава вода, просто изгаря цветовете на растенията.

Как вие се грижите за това невероятно цвете? Не забравяйте да споделите тайните си в коментарите!

 

Източник: zajenata.bg