Начало КЛЮКАРНИК Едни от най-злите свекърви в историята

Едни от най-злите свекърви в историята

416

Преди време ви разказахме за едни от най-злите свекърви в историята.

Със сигурност броят им е много повече от пръстите на двете ни ръце, но историята помни само тези, за които знае, нали така?

Оказва се, че има още свекърви, за които може да ви разкажем, а сред тях има и тъщи, които успяват да ги конкурират по злоба и студенина.

Ето и още три свекърви и тъщи, погрижили се съпругът или съпругата на тяхното дете да не познае словосъчетанието „щастлив брак“:

Катерина Медичи

Катерина е италианска аристократка, която се омъжва за френския крал Анри II. Тя е майка на други трима успешни крале – Франсоа ІІ, Шарл ІХ и Анри III, по време на управлението на всеки от които успява да наложи своето влияние.

Известно е, че чрез династични бракове властната кралица се опитва да укрепи интересите на династията на съпруга си – Валоа. Тя дори принуждава дъщеря си Маргарита да се омъжи за Анри IV Бурбон, чиято вяра – протестантството, и чиято майка – Жана III Наварска, самата тя ненавижда от дъното на душата си.

Катерина Медичи
Катерина МедичиИзточник: Getty Images

Злощастие сполетява Жана – съвсем скоро тя се разболява и умира. Това довежда до съмнения, че Катерина Медичи е отговорна за смъртта ѝ, като я е убила с отровени ръкавици.

След сватбата през 1572 г. католиците дават начало на вълна от убийства на протестанти, събрали се в Париж за религиозни празненства. Историците смятат, че Катерина е позволила това или поне е знаела за случващото се, от което зет ѝ едвам се спасява.

Връзката на Катерина със снаха ѝ също не била сърдечна. След като синът ѝ Франсоа II умира, тя заповядва на скърбящата му вдовица да върне короната и всички кралски бижута и да отпътува за Шотландия незабавно.

Мария Фьодоровна

Ноември 1894 г. е изключително тежък месец за датската принцеса Мария Фьодоровна, която прекарва 13 години като императрица на Русия. В този месец първо съпругът ѝ, цар Александър III, се разболява и умира.

Само три седмици по-късно най-големият ѝ син – Николай II се жени за Алиса Беатрис фон Хесен-Дармщат, германска принцеса и внучка на кралица Виктория. Мария е крайно несъгласна с този брак и още преди сключването му забранява на сина си да го осъществи.

Мария Фьодоровна
Мария ФьодоровнаИзточник: Wikipedia

Известна със своя чар и своята общителност и любезност, вдовстващата императрица е изключително студена към снаха си и я оставя в сянка. Алиса пък заема мястото до Николай II и малко по малко започва да се чувства смазана от руската традиция, повеляваща императрицата да бъде неотлъчно зад съпруга си и майка му на всяко официално събитие.

Мария така и не предава царската корона и бижутата на Алиса, приела вече името Александра Фьодоровна. До кървавия край на управлението на династията през юли 1918 г. Александра така и не успява да се хареса на руското общество, което непрекъснато я сравнява със свекърва ѝ. Така последната руска императрица живее в нещастие до края на дните си и остава в историята в сянката на Мария Фьодоровна.

Мадж Гейтс Уолъс

По мнението на майка ѝ, Бес Уолъс можела да постигне много повече от съпруга си Хари Труман, син на фермер, който така и не е завършил колеж и едва се задържа на една работа.

Поне в ранните години от брака на Бес и Хари Мадж имала възможност да ги следи изкъсо, след като те не можели да си позволят собствена къща и живеели с нея. Когато Труман навлиза в политиката, Мадж непрестанно критикувала решенията му и поставяла под въпрос неговите качества и вероятността да успее да се издигне.

И въпреки че злобната свекърва така и не повярвала в Хари, той става 33-ия президент на САЩ. Дори тогава Мадж не признава успехите му и твърди, че всичко се дължи на дъщеря ѝ – Бес. Това, разбира се, не ѝ попречва да се премести заедно с дъщеря си в Белия дом, където да продължава да тормози зет си и да го унижава.

Във видеото вижте кои са 5-те най-зли жени в човешката история: