Начало ВКУСНО Как се прави перфектният ганаш за торти и сладкиши?

Как се прави перфектният ганаш за торти и сладкиши?

319

Ганашът е може би най-вкусният пълнеж, с който да приготвите каквито пожелаете торти и сладкиши . Освен че е подходящ за пълнеж, той може също така да служи и като основа за по-малки сладки като трюфели или за украсяването на различни сладкиши.

Вкусът му е наситен, с прекрасен аромат и надали има дете, което да не обича да оближе купата, в която майка му е приготвяла ганаш.

Освен това рецептата за него не е никак трудна за изпълнение и отнема не повече от 15 минути.

Приготвя се от сметана, шоколад и малко масло, като дали ще е по-сладък или по-горчив зависи от това дали ще изберете натурален черен шоколад или млечен с добавена захар.

Важното е да не забравяте, че съотношението между сметаната и шоколада е необходимо да е 1:3. Преди да Ви запознаем с начина на приготвяне на ганаша, е добре да сте запознати и малко с историята, свързана с възникването му.

От времето, от който започва да се приготвя ганаш, а точно около 50-те години на 19 век, съществуват спорове дали е творение на шейцарски или на френски сладкари.

Според някои е възникнал в стара парижка сладкарница, а според други идеята за ганаша е швейцарска, тъй като се е използвал за направата на трюфелите. А те са точно швейцарско творение.

 

Каквато и да е истината, неподправеният и естествен вкус на ганаша бързо става любимо занимание на всички сладкари, кулинари и по-опитни домакини. Ето най-разпространената рецепта как да го приготвите и идея за какво да го използвате:

Необходими продукти :

250 г шоколад (да не е много сладък), 2 с. л. масло, 3/4 ч. ч. бита сметана

 

Начин на приготвяне: Шоколадът се начупва на парченца и се слага в подходящ съд. Отделно се смесват маслото и сметаната и се оставят да се затоплят на не много силен котлон. Всичко е необходимо да става постепенно.

След като сметановата смес започва да ври, се изсипва върху шоколада и с леко разбъркване се изчаква той да се разтопи. При получаването на хомогенна смес значи, че ганашът е готов.

Ако желаете, към гореспоменатата класическа рецепта за приготвянето на ганаш може да добавите смлени ядки, алкохолна есенция като ром, бренди, коняк или ванилия.

Освен за трюфели ганашът може да служи самостоятелно като изстуден крем, за пълнеж на торти или рула, за бонбони и всякакви други сладкиши.

 

Източник: zajenata.bg