Начало КЛЮКАРНИК Доматите пак се скапаха на втория ден, а уж са в хладилника!...

Доматите пак се скапаха на втория ден, а уж са в хладилника! Оказа се, че причината била в мен! Ето как ще издържат и 10 дни:

493
Сподели

Всички прибираме щателно храната в хладилника и сме 100% сигурни, че ще издържи на студеното поне 1 седмица. Но близостта до други продукти  често води до загуба на вкус и разваляне. В идеалния случай всеки вид продукт трябва да се съхранява на отделен рафт или в отделен контейнер. За съжаление, това не винаги е възможно. Какво да направим тогава? Да пазаруваме преди всяко готвене?

как да се съхранява храната правилно в хладилника

Наясно сме, че това не е опция. Затова днес ви предлагаме да научите как правилно да съхранявате продуктите в хладилника , така че да останат свежи по-дълго.

Мляко

как да се съхранява храната правилно в хладилника

Замразявали ли сте мляко? Това звучи малко налудничаво. Но може би трябва да направите именно това, ако не искате то да се развали.  Замразеното мляко има тенденция да се разширява на обем. Преди да пъхнете бутилката в хладилника, отстранете от нея малко мляко. След замразяване млякото трябва да се държи във фризера не по-дълго от 6 седмици.

Сос

как да се съхранява храната правилно в хладилника

Няма нищо, което допълва вкуса на месото така, като соса. Добрата домакиня не купува готов сос, а си го приготвя сама. За да спестите време, можете да направите двойна доза и да замразите половината до следващото готвене. Просто вземете пакет за замразяване . Напълнете го със соса и пъхнете във фризера за 1 час. След това може да нарежете замразения сос  на кубчета и да го приберете обратно във фризера. Добавете готовите кубчета към блюдата, за да се подобри вкусът им.

Жълтъци

 яйчни жълтъци

Един от най-популярните продукти за готвене са яйцата. Но понякога трябва да използвате само белтъците. Вместо да хвърляте жълтъците , изсипете ги във  форми за лед . Добавете малко захар или сол във всяко гнездо и използвайте жълтъците , когато ви потрябват. Защо да добавите захар или сол? С тяхна помощ жълтъкът ще запази своята консистенция .

Ягоди

как да се съхранява храната правилно в хладилника

За да се запазят пресни и вкусни, ягодите трябва да се съхраняват в отделен контейнер . На дъното на контейнера е необходимо да сложите хартия или салфетка. Ако плодовете ще се използват в приготвянето на десерти, за по-доброто им състояние ги съхранявайте в картонената опаковка от яйцата .

Маруля

как да се съхранява храната правилно в хладилника

В кухнята си всеки има домакинска хартия . Увийте в нея марулята : хартията ще абсорбира влагата и листата ще останат хрупкави и свежи в продължение на седмици.

Краставици

как да се съхранява храната правилно в хладилника

Ако сложите зеленчуците директно в хладилника, те ще запазят свежестта си само 3-4 дни. Но може да увеличите това време до 10 дни. Вземете една найлонова торбичка , поставете вътре краставиците , но без да затваряте плика. Покрийте торбичката със зеленчуците с влажна марля .

Ябълки

как да се съхранява храната правилно в хладилника

Вероятно малко плодове могат да останат толкова свежи, колкото ябълките. Ако ги съхранявате в хладилника, те ще запазят свежестта си още по-дълго, без да губят своите вкусови качества!

Домати

как да се съхраняват домати в хладилника

Дръжте доматите в хладилника  само в отделението за зеленчуци. Сложете ги с дръжката нагоре . Всеки зеленчук е необходимо да се опакова отделно със слой хартия. Така може да увеличите срока им на годност до 10 дни.

Заквасена сметана и извара

как да се съхранява храната правилно в хладилника

Купувате ли извара и сметана в пластмасови кофички ? Обърнете ги с главата надолу и поставете на рафта в хладилника. В кофичката се образува вакуум , който предотвратява размножаването на бактериите.

 

Източник: zajenata.bg