Начало ВЕСТИ Зловещо разкритие на пилоти! Специален ритуал погубил летеца Анастасов, в края на...

Зловещо разкритие на пилоти! Специален ритуал погубил летеца Анастасов, в края на мисията той трябвало да…

362
Сподели

Специален ритуал, извършван от пилотите на хеликоптери в края на всяка мисия, е погубил 38-годишния Георги Анастасов. Това разказаха негови близки приятели, пише „Телеграф“.

„В края на всяка задача или учение, особено в морето, всичко приключва с едно завиване над съответния кораб, което е максимално близо до паубата. Правим си знаци с ръце с екипажите и това е нашият специален знак, че всичко е окей“, споделиха пилотите.
Капитан Анастасов загина в петък след инцидент с еликоптер „Пантер“, който при вдигането закачи пилона, на който се държи знамето (флагщок).

38-годишният капитан Георги Анастасов бил един от най-добрите пилоти Той бил сред първите, преминали обучение във Франция за летене с „Пантер“. Десетки пъти е извършвал задачи в морето и всяка приключвала с ритуала по зависване. „Така поздравяваме екипажите на корабите, литват им фуражките от перките на пантера. И този път трябваше да стане така, но всичко се е объркало. Най-важното е, че Георги успя да спаси другите двама колеги“, споделиха близки на Анастасов, който бе произведен в чин майор посмъртно. До 30 дни разследването трябва да покаже каква е точно причината за инцидента. По думите на военния министър Красимир Каракачанов не може да се говори нито за техническа неизправност, нито за недобра подготовка на пилота. Чака се и другите двама оцелели да излязат от шока, за да разкажат какво точно е станало на борда.