Начало ВЕСТИ Любители фотографи откриха нов атмосферен феномен (СНИМКИ)

Любители фотографи откриха нов атмосферен феномен (СНИМКИ)

385
Сподели

През последните три години членовете на група във Facebook, наречена Alberta Aurora Chasers, състояща се от фотографи, които обменят съвети и изображения на известното северно сияние, заснемаха изображения на великолепно светлинно явление в небето, пише profit.bg.

Този вид цветни дъги могат да се видят навсякъде в северното небе. Те имат характерен лилав или зеленикав цвят и понякога изглеждат като спирала.

Групата първоначално смята светещата лента за оставен контур от самолет. Едва когато експериментират с настройките на фотоапаратите си, те откриват,
че това е самостоятелно осветена дъга, за разлика от кондензационните пътеки от самолети.

За известно време членовете на Alberta Aurora Chasers приемат, че това е протонна аурора – рядък вид северно сияние, причинено от заредени протони.

Миналата година някои от членовете на групата посещават университета в Калгари, за да се срещнат с професора по астрономия Ерик Донован и да му покажат образите. Според него това не е протонова дъга, но не може да каже какво е.

След като се среща с професора, Крис Ратцлаф, който е любител фотограф и администратор на групата във Facebook, публикуваха съобщение в социалната мрежа, наричайки феномена „Стив“.

Междувременно Ерик Донован и колегите му се обръщат към Европейската космическа агенция и група изследователи на магнитното поле на Земята, за да научат повече за това явление.

Благодарение на техните усилия, днес знаем, че Стив е бърза лента от горещи газове с широчина от 25 до 30 километра, която се подравнява на изток-запад и се простира на стотици, вероятно хиляди мили.

Температурата вътре в Стив е измерена на 3000° С, а лентата от газ тече на запад при около 6 км/с.

Стив може да продължи поне един час или повече и изглежда сезонно, като изчезва от октомври до февруари.

Изненадващ аспект на явлението е, че то изглежда е обичайно, но досега не е било забелязано, посочва Amusing Planet.
Засега мистериозният атмосферен феномен ще продължи да бъде известен като Стив, докато Ерик Донован и колегите му не измислят по-добро име, заедно с обяснение, над което работят.

Възможно е и това име да остане. Елизабет Макдоналд от НАСА предложи явлението да бъде наречено Sudden Thermal Emission from Velocity Enhancement, или накратко STEVE.