Начало ВЕСТИ Откриха най-старата бутилка бордо в света

Откриха най-старата бутилка бордо в света

325

На едва 45 минути източно от Бордо се намира Château Coutet – една от най-историческите винарни в прочутия с виното си френски регион. Днес тя е позната като производител на най-богатите и концентрирани сладки вина в Бордо, а дори и в света.

Но преди повече от 250 години почти всяка винарна, включително Château Coutet, е произвеждала вино, като смесвала над 12 различни вида грозде в една бъчва за ферментация и после – за консумиране.

И въпреки че тогава бутилирането на виното било рядко срещано, се е правело за редки поводи, например сватби на знатни личности.

Малко е известно в днешни дни за виното, произвеждано в Бордо по онова време. Досега.

Наскоро в Château Coutet е открита най-старата бутилка вино бордо в света. По чист късмет, разказва Architectural Digest.

Един от служителите на шатото поправял счупена лавица за вино и забелязал мръсно петно, което преди го нямало. След като започнал да почиства видял, че зад рафта се крие бутулка с вино, което датира от времето след 1700-ата година.

Най-добрата новина е, че бутилката била като нова.

Прозрачната бутилка е затворена със специална тапа със сърце на върха й, което означава, че технолозите не са могли да отворят виното, за да определят от кога датира.

Вместо това винарната наела експерт по стъклото, който да определи възрастта на бутилката. Изучавайки химическия състав, формата и износването на бутилката, както и на сърцевидната тапа, ученият изказал мнение, че бутилката датира от около 1750 г.

За разлика от по-голямата част от виното, произвеждано в онези години, тази бутилка вино „Бордо“ се произвежда изключително от грозде Мерло, което отново допълва теорията, че виното е бутилирано за специален повод.

Въпросът, който остава да бъде зададен, обаче, е – кой би желал да отпие от виното, бутилирано преди повече от двеста и петдесет години? И колко ли би му струвало?