Начало ЗДРАВЕ Кога събирането на долната и горната граница при кръвното е опасна и...

Кога събирането на долната и горната граница при кръвното е опасна и какво трябва да се направи

452

Приближаването на горната и долната граница на кръвното налягане е състояние, съпроводено от чувството за силно главоболие, виене на свят, задух и гадене

Ако събирането е в ниските стойности (като 80/ 100 или 80/90), причините най-често се крият в нарушен баланс на вегетативната нервна система, която регулира процесите хранене, дишане, кръвообращение.

От това оплакване обичайно страдат хората с ниско кръвно. Първото, което биха могли да направят, за да преодолеят критичното състояние, е да се опитат да вдигнат горната граница с прием на течности – кафе, чай, сок, айран със сол.

След това обаче не бива да пропускат консултирането с лекар.

Д-р Атанас Михайлов препоръчва от страниците на вестник „Всичко за семейството“ профилактични мерки, които да предотвратят сближаването на границите при ниско кръвно.

Най-важното е да се пие достатъчно вода – поне 2 л дневно. Желателно е да е топла (60-80 градуса) и да се приема по малко през целия ден.

Специалистът съветва един ден в седмицата да се провежда лечебна диета. Хранителният план включва 1-2 кг плодове, разпределени в 4-5 порции; 2 литра топла вода или чай; варен ориз (2 ч.ч. се варят 30 мин. във вода в съотношение 1:2), по желание подправен с копър, магданоз, щипка сол, къри, лимонов сок. Лесно бихте могли да си приготвите и смес, от която се приемат 1-2 с.л. преди всяко хранене. По рецептата на д-р Михайлов тя съдържа 1 кг мед, 5-6 добре измити лимона (смлени с корите, но без семките), 15 ситно нарязани листа от индрише и 20-25 ситно смлени бадемови или кайсиеви ядки.

По-опасно е, когато границите на кръвното се приближат във високите стойности, а това са по-честите случаи. Болният не изпитва характерни болки, но голямо натоварване поемат сърцето му и кръвоносните съдовете, мозъка и бъбреците. Артериите биха могли да загубят еластичността си, съдовете да станат чупливи и да се стеснят. Няма лекарство, което да сваля само горната или само долната граница, затова незабавно трябва да се потърси специализирана медицинска помощ. За да не се допуска такова състояние, профилактично трябва да се следи кръвното налягане, нивото на холестерола и състоянието на мозъчното кръвообращение и оросяване, пише вестник „Всичко за семейството“.

 

Източник: zajenata.bg