Начало ЗДРАВЕ Учени с плашещо разкритие след изследване, ако пиете и капка алкохол ще...

Учени с плашещо разкритие след изследване, ако пиете и капка алкохол ще получите…

472

Консумацията на алкохол е свързана със свиване на хипокампуса, област от мозъка, която е отговорна за паметта и други умствени функции. Дори умерени количества алкохол се оказаха свързани с дълготрайни увреждания на мозъка и западане на мозъчните умения, откри ново изследване. Като умерена консумация на алкохол се приемат между 7 и 10 стандартни питиета на седмица. В случая едно стандартно питие е еквивалентно на 330 мл бира, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Изследването също така не е открило никакви доказателства в подкрепа на теорията, че умереният прием на алкохол е полезен за мозъка. Заключенията са дошли след внимателното анализиране на данни от проучвания на 550 здрави мъже и жени, които са били проследявани в продължение на 30 години.

Всичко участници са имали редовни сканирания на мозъка и тестове за функционалността на мозъка. Учените са отчели в данните всички допълнителни релевантни фактори, които биха могли да окажат някакво влияние, като възраст, пол, образование, физическа форма и медицинска история. Те открили, че хората, които  са употребявали повече алкохол в продължение на над 30 години са имали свиване на хипокампуса, който е структура на мозъка, с ключово значение за паметта и други мозъчни функции. Хората, които са приемали алкохол в умерени количества са имали свиване в областта за разлика от тези, които не са приемали въобще алкохол. А при тези, които са пиели количества, надвишаващи умерения прием, свиването в областта е било дори още по-сериозно.

Прием на алкохол до средата на умерената употреба не е бил свързан с никакъв положителен ефект, видим от данните на изследването.  Авторите на изследването твърдят, че “всички ние използваме рационални доводи, за да оправдаем продължителността на поведения, които не са в наш дългосрочен интерес. С публикуването на резултатите от това изследване оправдаването на умереното пиене, поне що се отнася до мозъчното здраве, става значително по-трудно.”

Източник: Blitz.bg