Начало ВЕСТИ Държавата ще плаща за бавачки, може да са бабата и дядото на...

Държавата ще плаща за бавачки, може да са бабата и дядото на детето

336

Държавата ще осигурява детегледачи за семейства, чийто деца са останали извън детските градини. Програмата се реализира с европейски средства и е продължение на предишна такава.

„Целта на програмата е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани“, заяви в студиото на NOVA зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Предвидени са около 20 милиона лева за 1500 семейства, като програмата ще осигурява гледачи на деца от 0 до 5 години. Кандидатстването ще може да става и по електронен път, разясни Русинова.

Приоритет ще са хора, регистрирани в бюрата по труда, стана още ясно от думите й.

Възнаграждението за детегледачите ще се изчислява на база минимална работна заплата и в зависимост от работното време на родителите.

Зорница Русинова не отрече, че предвидените пари за детегледачите могат да не са достатъчни. „Държавата се стреми да покрие минимума“, заяви зам.министърът и допълни, че програмата е приоритетно насочена към самотните родители и хора в неравностойно положение.

При подборът на детегледачите ще се „стимулират“ хора в предпенсионна възраст, също регистрирани в бюрата по-труда. За предпочитане ще бъдат кадри с опит в педагогиката и грижата за хора.

Финалната дума при избора на детегледач обаче ще е на семействата.

Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата, потвърди зам.министърът. Всички участници обаче ще преминават обучение.

„Важното е родителите да имат доверие на човека“, заяви Русинова.

„Едната баба работи, но другата би било чудесно да си намери работа по този начин“, сподели мнението си младата майка Елена Момчилова.