Начало КЛЮКАРНИК Защо петима мъже застават под експлодираща атомна бомба

Защо петима мъже застават под експлодираща атомна бомба

376
Сподели

Хората предприемат какви ли не странни действия в името на страната си, но някои се отличават доста от други.

Такова е решението на офицери от Американските военновъздушни сили как точно да прекарат своя ден на 19 юли 1957 г.

Скупчени един до друг на малка площ от пустинята Невада, наречена „Земя Нула, население: 5“, петимата офицери съвсем доброволно позират пред оператора, който от друга страна попада там не по свое желание, докато два изтребителя прелитат над тях.

Те поглеждат към небето, покривайки очите си от жаркото слънце, и започват обратно отброяване „30..25..20..,8,7,6,5,4,3,2… и ракетата е изстреляна“.

Изтребителя е изстрелял 2-килотонова атомна бомба на 5 км. над главите им. „Ето я земната вълна! Всичко свърши, приятели! Случи се! Хълмовете се тресат! Страхотно е! Точно над главите ни! Ахх…!“, ликува разказвачът.

Най-вероятно историята ви озадачава – кой, какво, как?!

Всичко това е част от едно видео, поръчано на Американските военновъздушни сили през 1957 г., целящо да докаже и покаже колко безобидни са нискокачествените атомни бомби.

По това време Русия разработва подобни мощни оръжия и американското правителство се опитва да успокои гражданите, показвайки им, че всъщност няма защо да се притесняват.

Записите са пазени десетилетия наред в правителствените архиви и са открити едва преди няколко години от руснак, който се ровел в тях, твърди Националното обществено радио на САЩ в свой материал.

Защо не? Нашето минало е отворено за всички“, отбелязва репортер от радиото.

Оказва се, че въпреки че случаят изглежда опасен, всъщност не е чак толкова

Работата е там, че при тази експлозия петимата офицери са били на доста безопасно място. По атомните стандарти бомбата е била малка и е била на километри над главите им. Не са се намирали на позиция, на която да бъдат облъчени от моментната радиация след експлозията и поради размерите на бомбата тя не е била способна да вдигне толкова много прах и да доведе до тежки последици“, разяснява научният историк Алекс Велерщайн пред Националното радио.

Ами какво се случва с последвалата радиация?

Имената на хората във видеото са – полковник Сидни С. Брус, полковник Франк П. Бол, майор Джон Хъджис, майор Норман Бодингер и Дон Лутрел.

Операторът, Джордж Йошитаке, е единственият, който не участва доброволно. Той е и единственият човек от случая, който е жив по времето, в което историята става публична през 2012 г.

Повечето от участниците във видеото доживяват до над 70 и 80 години. Това по никакъв начин не означава, че да взривяваш атомни бомби просто, за да докажеш твърдение, е нещо безобидно.

Правителството изплаща обща сума от над 150 млн. долара на участниците в теста и над 813 млн. долара на хората, които живеят в близост до мястото – жителите на Сейнт Джордж, Юта.

И въпреки че на записите изглежда сякаш хората доста се забавляват, атомните бомби са далеч от забавни.

Източник: Vesti.bg