Начало КЛЮКАРНИК Тези факти ще преобърнат представата ви за времето

Тези факти ще преобърнат представата ви за времето

581

Синхроничността според швейцарския психолог Карл Густав Юнг е явление на уж случайно случващи се съвпадения в живота ни.

Мислим за някого и той се обажда по телефона, яде ни се торта и нашият любим се прибира със сладкиши, без да сме му казали, и още много други примери.

Същата теория може да бъде приложима и за събитията от историята – всяко събитие от миналото е свързано с други събития по един или друг начин.

За да провери теорията сайтът „Bright Side“ прави изненадваща класация на исторически факти и събития, които са обвързани помежду си и могат да преобърнат представата ни за времето и синхроничността.

Ето я и класацията:

1. Най-старото дърво на света днес е било на над 1000 г., когато са изчезнали мамутите

Най-старите дървета на Земята са от вида Дълговечен бор.

Преглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в Twitter

2. „Нинтендо“ е основана преди Айфеловата кула да бъде напълно завършена,Това, за което се смята, че е най-старото се намира в Уайт Маунтинс в щата Калифорния и е на 5066 г. Учените твърдят, че мамутите са живели до преди около 4000 г.

а по същото време Джак Изкормвача всява страх в Лондон

1888 г.,1889 г. ,1889 г.

1888 г.,1889 г. ,1889 г.Източник: Getty Images

Най-големият производител на игрални конзоли в света – японската компания „Нинтендо“, е основан на 23 септември 1889 г.  По същото време Айфеловата кула все още не е завършена, а един от най-известните неразкрити серийни убийци върлува из столицата на Великобритания.

3. Първото колело се появява след парния локомотив

Едно от първите колела

Едно от първите колелаИзточник: Getty Images

Смята се, че първият патент за прототип на колело е одобрен през 1818 г., докато първият парен локомотив е представен цели 21 години по-рано – през 1797 г.

4. Хитлер, Сталин, Троцки, Франц Йодиф и Фройд живеят в един и същи град през 1913 г.
Малко хора са се замисляли, че всички тези личности живеят на едно и също място по едно и също време – Виена. Дали Сталин и Хитлер не са се разминали на някоя улица? Дали Сталин и Хитлер не са се разминали на някоя улица?

5. Клеопатра е живяла по-скоро до стъпването на човек на Луната, отколкото до построяването на египетските пирамиди.
Египетската владетелка е родена през 69 г. пр. Хр. Пирамидите в Гиза датират от преди 2540 г. пр. Хр., а първото стъпване на човек на Луната е осъществено през 1969 г.

6. Чарли Чаплин умира в годината на раждането на „Епъл“.
Светът се сбогува с Чаплин през 1977 г. и посреща първия персонален компютър на компанията „Ейпъл“, която по последни данни има състояние от над 623 млрд. щатски долара.

7. Марката „Кока-кола“ е само с 31 г. по-млада от Италия.
Кралство Италия се появява на картата едва през 1861 г., а през 1892 г. започва производството на световноизвестната напитка.

8. Харвардският университет е основан преди Нютон да публикува своите закони.
Университетът от Бръшляновата лига е основан през 1636 г., а известният труд „Principia Mathematica“ на Нютон, съдържащ законите за силата, инерцията, гравитацията и други, е публикуван едва 50 г. по-късно през 1687 г.

9. Братя Райт осъществяват първия контролиран полет само 66 г. преди човек да стъпи на Луната.
Това просто доказва, че науката се развива с изключителни темпове. Братята извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха на 17 декември 1903 г. А както всички знаем – през 1969 г. човекът стига до Луната.

10. Първият факс се появява 10 години преди телефонът да бъде изобретен.
Въпреки че идеи за устройства подобни на телефона и факса се появяват много по-рано, първият публичен електрически факс започва работа през 1865 г., а 10 г. по-късно Бел и Уотсън правят демонстрации с първия телефон.
Източник: Vesti.bg.