Начало ВЕСТИ Синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков съветва: Все по-често ще ни заливат проливни...

Синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков съветва: Все по-често ще ни заливат проливни дъждове! Ето кога да планираме почивката на морето

400

Гллобалното затопляне е основната причина за все по-честите обилни дъждове през лятото и рязката смяна на топло и студено време у нас.

„Глобалното затопляне се усеща в истинския смисъл като затопляне при повече от + 50 градуса географска ширина. На нашите ширини, и по-специално на Балканите, отражението е, че се засилват проливните валежи и Средиземноморските циклони все по-често оказват влияние, наблюдава се и рязка смяна от по-студено към горещо време“, твърди синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков, цитиран от „Труд“.

Той посочи още, че през последните дни през Балканите преминават серия от хладни вълни от Северозапад, които бързо се спускат към нашата страна и именно те са причина за валежите и чувствителното захлаждане.

„На височина 1500 метра температурите достигнаха 5 градуса, но въпреки това не може да се каже, че е някаква аномалия. Застудяването бързо отминава и астрономическото лято ще донесе много високи, типично летни температури в цялата страна“, каза още синоптикът.

Сряда и четвъртък също се очакват валежи най-вече в източната част на страната, а четвъртък следобед има условия за силни гръмотевични бури, придружени от градушки в централната част на България.

„Четвъртък ще е последният от поредицата дъждовни дни. Още в петък започва период с повече слънчеви часове и повишение на температурите, в края на седмицата между 29 и 34 градуса, а около 27-28-ми юни ще бъде наистина горещо с температури между 31 и 36 градуса“, каза още Янков.

Синоптиците очакват в края на юни валежите и средните дневни температури да са около нормалните стойности за този период на годината.

Те припомнят, че ниските температури през последните дни не са никак необичайни и последният по-хладен месец юни е бил през 2013 година. През 1994 година пък по това време на месеца в столицата е имало дни с максимални температури от 10 градуса.

Според дългосрочните прогнози втората половина на юли ще е най-подходящ за почивки по планините и Черноморието. Месецът ще започне с няколко по-дъждовни дни, но още около 10-и ще настъпи продължителен период на топло и сухо време.

„Очакваме август също да бъде в нормите – и като средни температури и като количества на валежите. Повече дъжд ще има в началото и в средата на месеца, а последните дни ще бъдат по-сухи. Юли и август ще бъдат такива, каквито ги помним от летата през детските си години“, каза още Петър Янков.