Начало ВЕСТИ Официално решение-Вдигат минималната пенсия на 200 лева от 1 октомври!

Официално решение-Вдигат минималната пенсия на 200 лева от 1 октомври!

502
Сподели

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв.

от 1 октомври. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., одобрени днес на първо четене от Народното събрание. Решението беше взето единодушно със 187 гласа „за“.

В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 161, 38 лв. С промяната пенсиите на около 800 000 души ще се повишат. В резултат на увеличението ще нараснат и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, които по закон се определят в процент от минималната пенсията за стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

За двуетапното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли и 1 октомври са необходими около 100 млн. лв. допълнително над предвидените средства в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година. Допълнителните разходи ще бъдат за сметка очакваните по-високи приходи от планираните в бюджета на общественото осигуряване за 2017 г., с което бюджетното салдо за годината няма да бъде променено.

ГЕРБ и Патриотите обещават да преизчислят всички пенсии. Това щяло да стане със събраните суми след ревизиите на инвалидните пенсии