Начало ЗДРАВЕ 91-годишен пчелар от Свиленград: Лекарства не знам, а съм здрав и с...

91-годишен пчелар от Свиленград: Лекарства не знам, а съм здрав и с кръвно на младеж! Вижте личната му рецепта

440

Бай Марин Димов е най-старият пчелар и легенда в Свиленград и околността, а с неговата рецепта за здраве доскоро е карал колело! До преклонните 89 години всеки ден е ходел с колелото си до село Пъстрогор, където са кошерите му. После обаче жена му започнала да се страхува и за „по-сигурно“ го изпращала с автобуса.
За бай Марин Димов, чиято рецепта за здраве е помогнала на много хора в региона, ни напомни нашата читателка Марина Бахчеванска. Тя още помни как дядо Марин предписал на болния й от сърце баща рецептата с мед, мента, глог и валериан, която го вдигнала на крака.

„Тате има исхемична болест на сърцето. Изморяваше се и постоянно се задъхваше. Бай Марин тогава ми каза: „Взимаш, момиче, 50 или 70 грама мед и ги смесваш с двадесетина капки мента, глог и валериан. Това нещо го разпределяш от три до пет приема на ден и даваш на човека по една лъжичка“. Направих го точно два месеца, както ме беше посъветвал пчеларят и наистина баща ми живна“, пише читателката.
А рецептата за здраве, която е патент на стария пчелар, продължава да се предава от уста на уста в региона. Тя се състои от една кофичка с кисело мляко, в която се слагат една лъжица мед, 30-ина капки прополис и счуканите ядки от десетина ореха.
Всичко се разбърква добре и се изяжда на закуска, а ако на някого му се струва много, може да се раздели и на две части. Тази рецепта за здраве на бай Марин Димов поддържала организма му здрав и до тези години не знаел що е то лекарство.
„Ей ме на, кръвното ми е като на младеж – 120 на 80 всеки Божи ден. Но не спирам да обяснявам, че медът е чудо. Той нормализира кръвното налягане като го сваля ако е високо и го вдига, ако е твърде ниско. Ако пък имате лош холестерол, пийте сутрин чаша топла, ама не гореща вода, вътре в която има лъжица мед и малка лъжичка ябълков оцет“, знае всичко старият пчелар.

Прочутият Марин Димов дори се кълне, че диабетиците могат и трябва да консумират мед, но по много малко количество на ден – малка лъжичка и то само липов и акациев. Защото съдържащата се в тях фруктоза е страшно полезна за организма, дори при тяхното заболяване. Това твърдение на пчеларя всъщност вече е доказано и от съвременните изследвания, допълва читателката.

Тя от две години не е ходила до Свиленград и не е посещавала бай Марин Димов. Не знае дали е още жив и здрав, но силно се надява да е така. „Дай Боже да е още сред нас и да е добре! Защото за мен този човек е светец“, пише Марина Бахчеванска.

източник: doctorbg