Начало КЛЮКАРНИК Войник от ГДР прекарва малко момченце през Берлинската стена

Войник от ГДР прекарва малко момченце през Берлинската стена

469

В деня на издигането на Берлинската стена в германската столица настава пълен хаос.

Хората бягат, а семейства остават разделени от двете страни на бодливата тел.

Снимка от този ден е уловила една от стотици хиляди други съдби… или пък две.

На нея се вижда войник от Източна Германия, който помага на малко момченце да премине границата. Мъжът е млад, а очите му са пълни със страх – уловен е дори как поглежда настрани.

Войникът помага на детето да се промъкне през телената ограда въпреки заповедта на правителството на Източна Германия военните да не допускат никого в Източен Берлин. Мъжът е заловен от старши офицера и за щастие се разминава със затвор или разстрел, но е уволнен от длъжността си.

Към снимката има и описание, според което „никой не знае какво се е случило след това с него“.

Войникът от Източен Берлин помага на малкото момченце.
Войникът от Източен Берлин помага на малкото момченце.Източник: Rarehistoricalphotos

Как момченцето се оказва от другата страна на стената само

Според информация на музея Чекпойнт Чарли в Берлин детето е било в Западен Берлин при роднини с баща си, докато останалата част от семейството му си е била вкъщи в Източен Берлин.

Забраната за преминаване от едната зона в другата е приета вечерта и по този начин разделя семейството. Бащата смятал, че синът му не трябва да израства далеч от майка си, затова го закарал до оградата и го побутнал към войника, който да го прекара от другия край.

В нощта на 12 срещу 13 август 1961 г. полицията и военните на Източна Германия започват да затварят границата и до сутринта двете части са напълно разделени.

Източногерманските военни разделят улици по границата, за да възпрепятстват всички превозни средства и прокарват телена ограда дълга 156 км. около трите западни сектора и 43 км., разделяща Източен и Западен Берлин.

От 26 август 1961 г. до 17 декември 1963 г. всички възможности за преминаване от едната в другата част са блокирани.

Много семейства остават разделени. Също като в случая на малкото момченце, отделено от майка си, така и други деца са откъснати от свои роднини – майки, бащи, баби, дядовци.

Редица снимки са уловили трогателни мигове от този период в историята. Една от тях е запечатала родители от Западен Берлин, които повдигат децата си над стената, за да ги покажат на бабите и дядовците им в Източен Берлин.

Семейства от Западен Берлин показват децата си на техните баби и дядовци в Източен Берлин.
Семейства от Западен Берлин показват децата си на техните баби и дядовци в Източен Берлин.Източник: Rarehistoricalphotos

През 1963 г. се отваря ограничена възможност за преминаване от другата страна на стената заради Коледа. Подобни ограничени позволения се дават и през 1964, 1965, и 1966 г. През 1971 г. берлинчаните от западната част получават възможността да кандидатстват за визи, които да разрешават контролираното им преминаване на стената.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 г. Напълно построената Берлинска стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 м., със заоблен връх, чиято цел била да затруднява опитите за бягство.

Между 136 и 245 граждани на ГДР загиват в опита си да преминат в Западен Берлин, но други над 5000 прекосяват границата успешно.