Начало ВЕСТИ Научен пробив! Успяха да извлекат ДНК от най-странното животно на света (СНИМКИ)

Научен пробив! Успяха да извлекат ДНК от най-странното животно на света (СНИМКИ)

522

Учени извлякоха ДНК от най-странното древно животно, известно още от времето на Дарвин, и така успяха да го класифицират, съобщи АФП.

Чарлз Дарвин открива скелет на Macrauchenia patachonica през 1834 г., по време на експедиция в Уругвай и Аржентина. Животното има врат на камила, крака на носорог и хобот. Затова той го нарича „най-странното на света“.

Преглед на изображението в Twitter

Оттогава биолозите се опитват да го класифицират, да открият поне далечни негови предшественици. Заради необичайните характеристики обаче класическите методи за класифициране са неподходящи.
„Представете си камила без гърбица, с крака на носорог и череп на антилопа сайга“, каза Михаел Хофрайтер от университета в Потсдам. Към всичко това се добавя хобот и нос между очите.

Преглед на изображението в Twitter

Оказа се, че „най- странното животно“ е свързано със семейството на нечифтокопитните, от което са конете, тапирите и носорозите. Видът се е отделил от сегашните нечифтокопитни преди 66 милиона години, уточнява „Дарик“.
Учените от университета на Потсдам и Американския природонаучен музей са успели да дешифрират 80 процента от митохондриалния геном на Macrauchenia patachonica, който се предава от майката. Те са работили с фосил, намерен в Чили.