Начало КЛЮКАРНИК Щастливо разведената с швед Мариела Нордел пред в. „Шоу“: В Швеция цари...

Щастливо разведената с швед Мариела Нордел пред в. „Шоу“: В Швеция цари расизъм и лицемерие, а като отидат в чужбина стават свине!

459
Сподели

Мариела Нордел е шведска гражданка от кубински произход. Следвала е „Право“ в Софийския университет, завършила „Маркетинг“ в Шведски колеж и „ПР и Стратегическа информация“ в Норвежки колеж. Била е омъжена два пъти – за швед и за холандец. Понастоящем е щастливо разведена и живее в Хага. Кореспондент на вестник „ШОУ”.

– Госпожо Нордел, вие живеете в Стокхолм, били сте омъжена за швед, какво научиха в Швеция за това, което стори техният сънародник Ралф Сунтерберг в България, и как реагираха?

– Те не бяха особено изненадани. Те си знаят, че са си такива – щом напуснат Швеция и се превръщат в свине и правят всичко онова, което в Швеция не могат и да си помислят. Често има сигнали най-вече от  тайландските власти. Там ходят  главно педофили.  А Слънчев бряг е известен като място за евтин алкохолен туризъм и изцепки, дори ИКЕА  имаха такава  реклама: Едно момиче,  ядосано и троши мебелите. Родителите й я гледат, гледат и казват: „Колкото и да се  сърдиш, няма да те пуснем, още си много малка за Слънчев бряг. А мебелите  издържат. Това е показателно какво мислят за това място и с каква настройка тръгват за там.

– Вие от къде разбрахте какво се е случило?

-От фейсбук. Веднага се заех да издирвам данни за въпросния господин. Разбрах, че е от някакво селце на 300 км от Полярния кръг. Написах всичко в мрежата. Обади ми се  дъщерята на битата жена с молба да дам гласност. Свързах се с г-жа Лиз Нордел ,  втората съпруга на първия ми мъж. Тя е шеф на Фондацията за защита на жени от насилие. Нейната дъщеря бе убита по най-жесток начин на 22 години. Извергът е гаджето й  – петнайсет години по- възрастен от нея. Парализирал  я с електрошок, задушил я,  увил я в тел и я хвърлил край един от 60-те хиляди острова в Стокхолмския архипелаг.  Но я откриват още на следващия ден . Хващат убиеца. Осъждат го доживот, което в Швеция значи седемнадесет години. Преди две излезе за добро поведение. Майка й направи тази фондация за закрила на малтретирани жени. Именно на нея се обадих. Тя се зае да се свърже с медиите и да разпространи случая. Аз също писах на съученици от ПР колежа, които работят в медиите. На други ден статия за инцидента излезе  в „Автонбладет“, най-големия следобеден вестник, в „Експресен“ – ежедневника, съобщиха и по Националната тв. В сайтовете на изданията качиха  линковете с видеозаписа от камерата, показващ как мъжът рита камериерката.

– Каква беше реакцията?

– В чата на Националната телевизия  имаше около тридесет страници постове.  Деветдесет процента споделяха, че се срамуват  и настояваха виновникът да лежи в български затвор, за който са чували, че е ужасен. Малък процент казваха, че българите си го заслужават, защото правят в страната си  много бели,  крадат и  тормозят чужденците. Вярно, има и такива, но това са главно цигани, обаче за шведите те са българи.  Имат такъв паспорт. Така че, според тях, си заслужаваме  боя.  Една съвсем малка част пък са на мнение, че техният сънародник е съвсем прав. Наричат ни боклуци. Повечето от тях са идвали в България и наистина са били ограбвани по морето.  Един пишеше, че е бил на почивка в Слънчев бряг и  два пъти му разбивали стаята и го окрали. Отделно е рекетът – предплатил си един пакет услуги,  но на място се оказва съвсем друго, искат ти пари за чадър, шезлонги… Въобще негативните реакции бяха изцяло свързани със спомените и опита, който туристите са имали от „ „Слънчака“.

– Какво чухте от  официалните власти?

– Произнесе се  посланичката на Швеция за България. Тя каза,  че постъпката е неприемлива и разчита на  българските институции да си свършат коректно  работата.  Самите те не могат да реагират, защото шведският гражданин не се е обърнал към тях за помощ.

– Успяхте ли да се  свържете  с някой от близките на Ралф?

– Влязох във връзка с бившата му жена и дъщеря му. Те отказаха всякакъв коментар. Със  съседите  си приказвахме по телефона, но поискаха да останат анонимни, те бяха чули  за случая и казаха, че не го познават  като такъв човек. Селцето, в което живее биячът, е малко –  550 жители . Основните производства там са дърводобив и млекопреработване. Според тях, той бил приятен човек, „не пиел повече от другите“, не биха могли да си представят, че ще пребие жена.

– Веднага след това се заговори за друг случай на бита наша сънародничка Александра Апостолова? Появиха се снимки на разкървавеното лице?

– Говорих и с нея, тя е българка, баща й живее в Швеция. Запознала се с шведа от Гьотеборг преди половин година. Нейната версия е, че в събота били на сватба и компанията започва да обсъжда побоя над камериерката на „Слънчев бряг“. Любовникът пред всички започнал да ни нарича циганска нация, която си го заслужава това отношение. Тя му отвърнала, че говори глупости, че пострадалата е българка и образована жена. Той пък определил видеото като манипулирано. Скарват се и я пребива, тя е откарана в болницата и го е рапортувала на полицията, но не са го задържали. Повече потърпевшата не поиска да ми каже, защото течало разследване. Прочетох и друга версия от гост на сватбата. Според него тя се напила здраво, държала се отвратително и тя е била тази, която е твърдяла, че всички българи сме били цигани и сме си заслужавали боя. Паднала е по стълбите и се е потрошила сама. Затова и полицията не задържа приятеля й.  

– Ние сме балканци, диви и необуздани, такава е легендата,  но излиза, че в тази стерилна и цивилизована  Швеция мъжете също не си поплюват? 

– Нека започнем от там, че шведите и въобще западните  народи  се имат за по-първа ръка хора, въпреки че никога няма да ти го  кажат. Това е някакво лицемерие. Аз се развеждам два пъти: веднъж с швед, втория път – с холандец. Първият не можеше да ми прости, че съм успяла и че съм образована.Той каквото и потекло да имаше и каквито и пари, нямаше дори средно образование. Шведът не можеше да понесе  моите дипломи и това, че като  излезем между хора, правя контакти,  харесват ме, а той като  скумрия е  вечно намусен и мълчи. Заради всичко това непрекъснато се опитваше да ме смачка психически: „Вие, българите, сте цигани, кубинците – също”.  Всички на юг и на изток от Финландия сме цигани, само те са първа категория. Абсолютни расисти. Не ми даваше да уча, тъй като там не ми признаха юридическото образование от Софийския университет. Успях да се наложа и за три  години взех две висши образования – „Маркетинг” и „ПР”, и това го вбеси. Постоянно ни наричаше  източноевропейски свине, боклуци, изневеряваше ми под път и на път. Накрая ми писна и се разведохме.  Те се имат за господарска нация. После с холандеца – същата работа. И той  не можа да ми прости образованието. Позволи си дори веднъж да ме удари. Реших, че ако премълча, ще стане по-лошо, защото ще си въобрази, че всичко му е позволено. Разделихме се веднага.

– Макар и законна съпруга и в двата случая вие сте чужденка. Друго ли щеше да бъде отношението, ако партньорите са шведи или холандци?

– Абсолютно. В този случай жената щеше да ги унищожи.   Там всички институции са расистки. Казвам го най- отговорно. Ако си чужденец, емигрант, ако викнеш  полиция  заради спор с някакъв швед,  няма да ти обърнат никакво  внимание. Ще кажат  „нямаме ресурси“.  Ако обаче чужденец стори нещо лошо на  швед или шведка, ще го разкостят. Аршинът е двоен. Едно е аз да давам показания или жалби, друго  е местен. Расизъм, дискриминация и лицемерие.

Исак ГОЗЕС