Начало ВЕСТИ Климатологът доц. Георги Рачев разкри какви поразии ще ни докара циклонът Расмунд...

Климатологът доц. Георги Рачев разкри какви поразии ще ни докара циклонът Расмунд в неделя и как дори в София ще е като на Екватора идната седмица

425
Сподели

Типичен, летен, подходящ за плаж ще е юли. Това заяви климатологът Георги Рачев в ефира на БНТ. „По-високи температури ни очакват на 1-ви юли, като прогнозата е за 40 градуса, като на места ще са и до 43 градуса.

„Тази голяма първа вълна е само три дни за опасно горещо време – днес, утре и вдруги ден, като виновен за това е циклонът Расмунд“, заяви експертът.

„От понеделник ще нахлува по-хладен въздух, след това ни очаква едно сравнително стабилно време до 15-16 юли. Следващите 14 дни ще е горещо и влажно. Дори в София ще е влажно и тропично време и нощем няма да паднат температурите под 20 градуса“, каза още той. „Аз очаквам дори да видя и едно екваториално време, където няма да паднат градусите под 23. Потиш се като лейка и няма да има изпарение“, коментира доц. Рачев.

Така наречените Петровки са именно по това време. После ни очаква нормално време с температури по 25-30 градуса. Той прогнозира и валежи към неделя. „Валежите ще са с малко по-катастрофичен характер, но за малко по-голяма част от валежите ще са в Румъния. Прогнозата е за отделни петна, но интензивни валежи над България“, каза експертът и допълни, че има възможност и за градушки. Следващата седмица обаче е идеална за море. Температура на водата до 25 градуса не само на прибоя, но и навътре.

 

Източник: Блиц