Начало ЗА ДОМА Това е най- важното нещо, което трябва да правите, ако искате голяма...

Това е най- важното нещо, което трябва да правите, ако искате голяма реколта домати

452
Сподели

Листата на доматите са пълноценен орган на това толкоз разпространено у нас растение, точно като корените или стъблата. Те отговарят за храненето и дишането на този зеленчук.

Поради това на пръв поглед идеята за премахването им изглежда донякъде неприемлива – защо да осакатяваме растението? Но ние сме убедени и ще ви покажем, че понякога това е просто нужно.

Много градинари са чували, че долните листа на доматите е необходимо да се режат. Защо се прави това?

 

Причините за премахване на долните листа са няколко. На първо място, този метод позволява да се подобри циркулацията на въздуха и да се улесни достъпа му до първите плодове. На второ място, поради постоянното проветряване, на повърхността на почвата не се задържа влага. Именно излишната влага често е причина за развитието на гъбични заболявания при доматите, а долните листа са първите, които ще бъдат атакувани от тези вредители. Най-опасните болести за доматите са – фитофтора (мана по доматите) и кафяви петна – възникват именно поради високата влажност.

На трето място, подрязването на долните листа предотвратява прекаленото им сгъстяване. След него плодовете по-добре се осветяват от слънцето, благодарение на което по-бързо узряват и стават по-вкусни.

Премахването на долните листа е необходимо да се извърши тогава, когато започнат да растат първите плодове. По-ранно подрязване на листата не се препоръчва, защото в етапа на цъфтеж и завързване, плодната китка получава необходимите хранителни вещества от листата. След това плодовете започват да ги синтезират самостоятелно. Късат се листата до първата плодоносеща китка. При възрастни растения обикновено до 30 см от стъблото под първата плодна китка се оголва. Резитбата е най-добре да се извършва в слънчеви сутрини, за да може доматите бързо да подсушат и да затворят местата на срязване. Не е необходимо да се отстраняват всички листа наведнъж. Препоръчително е да се направи това постепенно, като се премахват по две листа наведнъж.

 

Източник: За жената