Начало ЗДРАВЕ Български професор с важна информация за щитовидна жлеза, болест на Хашимото, рак...

Български професор с важна информация за щитовидна жлеза, болест на Хашимото, рак на щитовидната жлеза

572

Щитовидна жлеза произвежда хормон, наречен тироксин, който регулира обмяната на веществата. Възли на щитовидната жлеза – най-често срещаното заболяване – вземане на биопсия със спринцовка с много тънка игла, за да се направи изследване дали възелът е доброкачествен или е злокачествен.

Болест на Хашимото – автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза.

Рак на щитовидната жлеза .

След операция при рак на щитовидната жлеза пациентите се подлагат на хормонозаместваща терапия като им изписват хормонозаместващи медикаменти, за да не се получат рецидиви и метастази след операцията от рак. Медикаментите се приемат сутрин на гладно, за да могат да бъдат добре усвоени.

Средната доза се определя на база теглото на пациента. Връзка между щитовидната жлеза – хормонът тироксин (TSH), който произвежда  и  функцията на яйчниците – въпреки, че в последно време се говори много по този въпрос, няма медицински доказателства хормонът на щитовидната жлеза да влияе върху работата на яйчниците.

Проф. д-р Боян Лозанов коментира пред камерата на онлайн платформата ofertomed.bg от какви проблеми е застрашена щитовидната жлеза. Той  разбива тиражиран мит за връзката на щитовидната жлеза с функцията на яйчниците .

Проф. Лозанов обяснява, че хормоните на щитовидната жлеза не влияят върху функцията на яйчниците

Най-често срещаното заболяване на щитовидната жлеза е появата на възли. Възлите могат да бъдат с различни размери. Важно е да се вземе биопсия. Това става посредством спринцовка с  много тънка игла. Пробива се кожата на врата, там където е възелът на щитовидната жлеза. След това се изтегля в спринцовката материал за микробиологично изследване. Резултатите ще покажат дали възлите са злокачествени или са доброкачествени. От това зависи какво лечение ще бъде предприето.

Друго заболяване на щитовидната жлеза е   болест на Хашимото . Това е автоимунно заболяване. Проф. Лозанов коментира, че когато една пациентка страда едновременно от болест на Хашимото, но също така има възли на щитовидната жлеза, в този случай операцията не е ефективен метод за лечение, защото възлите ще се появяват отново, а пациентката ще развие хипотиреоидизъм. В по-тежките случаи може да получи рецидив (увреждане) на гласната струна.

Рак на щитовидната жлеза – щитовидната жлеза произвежда хормон, наречен тироксин. Той регулира обмяната на веществата. Хормонът тироксин съдържа елементът йод. Щитовидната жлеза събира количеството йод от кръвта и го събира при нея. Лечението на рак на щитовидната жлеза се извършва успешно и чрез радиоактивен йод, освен оперативно.

След операция при рак на щитовидната жлеза пациентите се подлагат на хормонозаместваща терапия като им изписват хормонозаместващи медикаменти. За да не се получат рецидиви и метастази след операцията от рак на щитовидната жлеза, се изписват високи дози „Левотироксин“ – от 30 до 50% по-висока доза отколкото при заболявания без наличие на рак.  Медикаментите се приемат сутрин на гладно, за да могат да бъдат добре усвоени. Средната доза се определя на база теглото на пациента. Ако пациентът е имал рак на щитовидната жлеза и по време на операцията цялата жлеза е била отстранена, приемът на медикаменти трябва да бъде още по-завишен, обяснява проф. Лозанов.

Връзка между щитовидната жлеза – хормонът TSH и функцията на яйчниците – не е доказана такава връзка – хормонът TSH не оказва влияние върху фулико-стимулиращия хормон в хипофизата, който регулира яйчниковата функция. Но когато има заболяване на яйчниците от рода на поликистоза, която причинява стерилитет при младите жени, се наблюдава и появата на Хашимото.

Източник: Zajenata.bg