Начало ВКУСНО Защо всички полудяха по елдата? Наистина ли е толкова полезна и как...

Защо всички полудяха по елдата? Наистина ли е толкова полезна и как се консумира?

431

Елдата (наричана още гречка) е продукт, нетипичен за българската национална кухня. Тя е много популярна сред вегeтарианците, тъй като се смята, че е добър заместител на месото поради високото съдържание на желязо.

Но тъй като е доста полезна, елдата лека-полека си пробива път на българската трапеза, особено при привържениците на диетичното хранене и здравословния начин на живот.

Как изглежда и защо е полезна елдата?

Зрънцата на елдата имат характерна триъгълна форма, наподобяват жито или ориз.

Това просто на вид зрънце съдържа толкоз много полезни вещества, че човек даже не би предположил. Елдата е богата на желязо, цинк, йод, съдържа много витамини, а в същото време е с ниско съдържание на мазнини ( около 3%). Това е и една от причините да е много ценена от хората, спазващи диетичен режим на хранене и да стои в основата на една от популярните в момента диети.

Диетата с елда наподобява диетата с жито. Елдата съдържа голямо количество лесно усвоими белтъчини, което я прави изключително подходяща за спортуващите и занимаващите се активно с фитнес, повишава издържливостта на мускулите.

Елдата не съдържа глутен, заради което е задължителен елемент от хранителния режим на хората, които е необходимо да спазват безглутенова диета, както и незаменима част от храните за бебета и малки деца. Поради ниското съдържание на въглехидрати пък се препоръчва на страдащите от диеабет.

Ползите от консумацията на елда не биха могли да бъдат изброени! Поради това си заслужава човек да пробва поне една рецепта с елда. Вкусът й е приятен, малко нетрадиционен за българската кухня. И въпреки че на външен вид наподобява на ориз или жито, вкусът й е различен.

Какво да сготвим с елда?

Освен че е универсално лекарство и средство за превенция на много болести, елдата е и почти универсален хранителен продукт. Най-разпространената рецепта е за каша, която може да бъде както сладка, така и солена.

От елда биха могли да се приготвят кюфтета, а сварената елда може да бъде добавяна към свежи салати и супи.

Как се приготвя елда?

Това е последният голям плюс на безценните зрънца. Елдата се вари в съотношение 1:2 (една част елда, две части вода) и се приготвя много по-бързо от ориза. Разбирате, че е готова, след като зрънцата се разпукат, набъбнат и омекнат.

Източник: Zajenata.bg