Начало ВЕСТИ Археолог сензационно: По цял свят намират останки от великани, някои от тях...

Археолог сензационно: По цял свят намират останки от великани, някои от тях са били с ръст 3-3,5 метра, но това нарочно се крие

458

Истински великани са обитавали китайската провинция Шандун преди 5 000 години. До този извод са достигнали китайски археолози. В хода на разкопки край град Дзинан учените са попаднали на останките на няколко души, чийто ръст превишава 180 сантиметра. Един от откритите скелетите е принадлежал на човек, висок над 190 сантиметра, пише China Daily. Изследователите твърдят, че извадените от земята останки са на представители на култура от епохата на неолита Луншан, които някога населявали басейна на река Хуанхъ.

„По това време местните вече са умеели да обработват земята, имали са много разнообразни източници за прехрана, което се е отразило и на физическите им показатели”, пояснява един от сътрудниците на Шандунския университет.   Древните хора отглеждали свине, а основната им селскостопанска култура била просото.   В някои гробове са открити изделия от нефрит и разноцветна керамика. Съдейки по находките, обитателите на тази територия са живели в комфортни условия – в домовете им имало отделни спални, кухни и други специализирани помещения.

Руският археолог Александър Колтипин обаче побърза да развенчае теорията на китайските си колеги, които намират връзка между високия ръст и достъпа до обилна храна, плодородна земя и добре развито селско стопанство. „Подобни находки има по цял свят: още от времето на конквистадорите в Южна Америка, а малко по-късно – в Микронезия и в Грузия. Не толкова отдавна в Африка откриха останките на индивид, който приживе е бил висок около 3-3.5 метра, така че 2 метра – това не е много”, заяви Колтипин пред НСН.  Ученият предполага, че част от подобни находки се крият от обществеността, за да не бъдат разрушени общоприетите научни концепции. Според археолога, откритите скелети противоречат на теорията за еволюцията. Като доказателство той дава и романа на Антонио Пигафета „Пътешествието на Магелан”, в който е описано как двама великани – мъж и жена, са пленени в южноамериканска Патагония. „Патагония дори се превежда като „дълги крака””, отбелязва ученият.

 

Източник: Блиц