Начало КЛЮКАРНИК Забраниха на родители да лекуват болното си дете в чужбина

Забраниха на родители да лекуват болното си дете в чужбина

493
Сподели

Европейският съд по правата на човека отхвърли молбата на родителите на болното бебе Чарли Гард то да бъде преместено в САЩ, където да може да премина през експериментално лечение. Отчаяните родители вече успяха да съберат 1, 3 млн. лири, независимо, че няколко съдилища отхвърлиха молбата им да лекуват детето не в Англия, а в Америка.

Чарли Гард е едно от 16-те деца в целия свят, което страда от рядък синдром на митоходриална загуба. Смъртоносната болест води до постепенно отслабване на мускулите и увреждане на мозъка.

Откакто разбират за болестта на детето си, родителите му отчаяно опитват да намерят начини за лечение, отказвайки да се примирят с тежката диагноза. Съдилищата в Англия, където живеят, отказват детето да бъде подлагано на повече изчерпващи лекарски процедури с мотива, че бебето вече е било подложено на достатъчно мъчения и има правото на достойна смърт.

Майката и бащата все пак намират клиника в САЩ, където предлагат нов метод за лечение срещу непосилната за родителите сума 1, 3 млн. лири. Случаят на малкото бебе, обаче, се прочува в целия свят и хора предлагат финансова помощ, докато накрая всички пари са събрани. Тогава се стига до правния казус със забраната на три съдилища във Великобритания.

 Накрая се произнася и Европейският съд за правата на човека, който затваря случая с решението си, че „Бебето Чарли е било изложено на непрекъсната болка и мъчение и всяко по-нататъшно лечение не би довело до надежда за успех”.
Случаят придоби нов обрат, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна с пост в Туитър, че все пак би искал да помогне на родителите и бебето.

„Ако искаме да направим нещо за Чарли Гард и също за приятелите си от Англия, както и за Папата, бихме били очаровани да го сторим”, написа той.
На този етап все още е неизвестно какво ще се случи с малкото момчене. Родителите му обявиха, че ще се борят за него докрай.

Източник: Blitz.bg