Начало ВЕСТИ НОИ съобщи две много важни и дълго чакани новини за...

НОИ съобщи две много важни и дълго чакани новини за пенсионерите

506
Сподели

Две дълго чакани и много важни за всички пенсионери новини бяха разпространени днес. Първата дойде от Националния осигурителен институт (НОИ), който съобщи, че от петък, 7 юли, започва изплащането на преизчислените размери на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 година включително.

Както е известно, от 1 юли тази година влезе в сила новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, който е 180 лева. От първи октомври 2017 година пък той ще се увеличи на 200 лева. От първи юли 2017 година е в сила и новият размер на социалната пенсия за старост – 120,98 лева. Той е бил определящ и за преизчисляването на всички пенсии, несвързани с трудова дейност.
Запазва се максималният размер на пенсиите – 910 лева, който е формиран като 35 процента от максималния осигурителен доход, който за 2017 година е в размер на 2600 лева.
От НОИ напомниха, че ведомството няма да изпраща на хората разпореждания за новия размер на пенсиите. Информация за това може да се получи на страницата на НОИ в Интернет или като се заяви безплатно получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на НОИ.

В същото време вицепремиерът Валери Симеонов потвърди политическия си ангажимент минималните пенсии да гонят прага на бедността в страната в рамките на мандата на правителството. Това стана на среща между лидера на НФСБ и представители на национално представените пенсионерски организации. Патриотът обяви също така, че управляващите ще се стремят към справедливи индексации на всички пенсии, като уточни, че това трябва да става в рамките на възможностите на бюджета.