Начало КЛЮКАРНИК Родни богаташи крият яхти, самолети и луксозни возила в Балкана, причината е...

Родни богаташи крият яхти, самолети и луксозни возила в Балкана, причината е крайно любопитна!

443

Родни богаташи крият яхти и самолети в малки общини. Те регистрират луксозни возила там, за да плащат ниски местни данъци и такси, съобщава в. „Телеграф“.

Кметовете на тези общини пък искат да ги превърнат в данъчен рай, предлагайки размерът на налозите да бъде на долния допустим по закона праг. Целта е да привличат фирми и бизнесмени, които да регистрират возилата си в общината и по този начин да се увеличат приходите в местния бюджет.

В Община Сухиндол са регистрирани две яхти и няколко мощни автомобила, както и такива с колекционерска стойност, съобщи кметът Пламен Чернев. През последните години се наблюдава доста по-голяма събираемост на местните приходи.

Миналата година по предложение на кмета Генчо Колев общинският съвет на община Опан (Старозагорско) решава да намали до минималния праг данъка за МПС. Идеята на кмета е да привлече крупни превозвачески фирми, които да регистрират в Опан автомобилите си.

До момента 32 товарни автомобила, собственост на две фирми, са регистрирани в общината.

Масово работещи фирми местят седалищата си на територията на община Родопи (Пловдивска област), показва справка на администрацията. За последните 2 години и 2 месеца в общината са се регистрирали нови 258 фирми. „Собствениците на фирми са решили да изместят бизнеса си заради по-ниските такси за битови отпадъци и по-евтиния данък МПС.

Така се превръщаме в привлекателна община за бизнеса и успяваме да разкрием нови работни места“, коментира кметът на община Родопи Пламен Спасов.