Начало КЛЮКАРНИК Най-добрите чистофайници сред зодиите – ВЕЗНИ – ненавиждат парцала, ДЕВА –...

Най-добрите чистофайници сред зодиите – ВЕЗНИ – ненавиждат парцала, ДЕВА – ефективни и методични, ТЕЛЕЦ …

448

ОВЕН

Пазете се от пътя им

Те не чистят – те фучат. Рогата им пускат искри, когато се блъскат по ъглите на апартамента.

Под копитата им се вдига доста прах. Овните ще преобърнат къщата, ще изтупат килимите, ще изкормят гардеробите, ще измият и пренаредят рафтовете. Като нашмъркан с кокаин шесторък Шива те повдигат планини от дрехи, книги и кухненски съдове, местят мебели – въобще страшно е да ги гледа човек. Ще свършат огромно количество работа за нула време. В такъв момент по-добре да не им се пречкате. Правете се, че работите в най-тихия ъгъл на жилището, докато Овенът не дойде да ви изтика оттам, тъй като му е писнало да се туткате.

 

ТЕЛЕЦ

Правят план за действие

Телецът не си дава много зор с домакинстването. Не че не разтребва и не чисти. Напротив – държи всичката къщна работа под око. Има строг план за това в каква последователност кое трябва да се свърши. Денят, който Телецът си е определил да въведе ред вкъщи, започва така: 9,30 ч – закуска и кафе. От 10 до 10,30 ч – събиране на сили и правене на план за действие. 10,30 ч – начало на Голямото чистене. 12 ч – почивка за кафе, цигара, сок и т.н. Към 13 ч – възобновяване на трудовия процес. 14,30 ч – крайно време е за обедна почивка. И така, докато приключат. Действат прилежно, бавно и методично.Обичат да свършват нещата до край.

 

БЛИЗНАЦИ

Хврък насам, хврък натам

Те са като пчелички – хврък натам, хврък насам. Започнат едно, но още недовършили, се нахвърлят на друго. Към края на санитарния ден къщата им изглежда така: всички чаши, тенджери и подправки са извадени по кухненския плот и масата. Шкафчетата са измити много добре – без последното. Единият от прозорците в хола е лъснат, в банята са мопът и кофата, 2/3 от пода в коридорите е изблизан. Спалнята е на вили и могили, тъй като чаршафите са свалени за смяна, новите са върху леглото, точно под всички зимни дрехи, които чакат да бъдат подредени на мястото на летните. Домакинът е изтощен, а резултат разбира се – никакъв. Не им е лесно на Близнаците!

 

РАК

Не гледайте в гардероба

Ракът е почти идеалният домакин. Влезеш ли в дома му, ще се увериш, че всичко е подредено – хол, коридори, кухня, спални, баня. Представителите на този знак отделят наистина много време за почистване, подреждане и лъскане на всички основни помещения, където би могъл да стъпи кракът на външен човек. Те обичат красотата и умеят да създават голям уют. Само не отваряйте гардероба! Виждали сте го по филмите, или ако сте зодия Рак, знаете за какво говорим. Шкафовете и гардеробите се открехват с внимание и ръка, готова да посрещне извиращата отвътре неразбория. Според Рака това е нормално: щом гостите не го виждат, защо е необходимо да трябва да се оправя?

 

ЛЪВ

Здравата лъскат

Да не се надява човек – Лъвовете са изненадващо добри в чистенето. Ще изтъркат печката и плочките до съвършенство, няма да оставят нито паяжинка по тавана. Не се примиряват с почернелите фуги в банята. По прозорците им няма да остане дори петънце. Проблемът е, че го правят когато те решат и за свое собствено удоволствие. Въобще не ги вълнува, че сте ги молили десетки пъти поне да изхвърлят боклука. Затова пък, след като са почистили, човек може да е сигурен, че къщата свети. Най-важното е да не пропуснете да се възхитите както подобава – многословно и многократно.

 

ДЕВА

Ефективни и методични

Въпросът не е дали Девата чисти, а дали наистина понякога спира да чисти. За тях няма ден от седмицата, посветен на почистването на дома. Въпреки това идеята за Голямото есенно чистене не им се струва излишна. За тях това е празник за душата и повод за още по-голямо почистване. Музиката дъни, а те, яхнали прахосмукачката, преминават от стая в стая. По пътя си методично пренареждат, организират, почистват и дезинфекцират. След като са наресали ресните на килима да са напълно успоредни, могат да си отдъхнат и да се насладят на свършеното. След тях остава безупречни ред и чистота.

 

ВЕЗНИ

Ненавиждат парцала

За Везните чистенето не е призвание. Везните държат на външното представяне и не обичат да изпадат в никакви  подробности. Важното е домът да изглежда подреден, а това, че под креватите са се събрали валма, не е чак толкова важно – в крайна сметка нали не се виждат? Какво мразят в чистенето ли? Май всичко – не им е приятно да се цапат и да се мокрят. Не обичат да търкат нито с четка, нито с гъба. По-скоро биха си наели човек да им свърши тази работа. За да се прежали да хване парцала, Везната е необходимо да има много сериозна причина – или ще идват гости, или иска да зарадва любимия си човек.

 

СКОРПИОН

Кауза: Всичко да блести!

Както с всичко останало, и с домакинството Скорпионът се захваща със стръв. Чистотата в дома изведнъж се превръща във въпрос на живот и смърт. Всичко е необходимо да е перфектно подредено, да е изрядно изтъркано и да блести! Обсебени от тази фиксидея, с нездрав плам в очите те лазят по пода, търкат, четкат, трият, докато протрият рани на ръцете си. Но това е без значение. Важното е чистотата да възтържествува! Сър Скорпион няма да си отдъхне, докато не е приключил славната битка с нечистотията, докато не е освободил от робията на мухъла тавана в банята и докато в дома не се възцари изрядна чистота. Изобщо обичат в дома им да свети от чистота.

 

СТРЕЛЕЦ

Чистят, но не подреждат

Само те умеят така добре хем да чистят, хем да се хвалят. Вижте ги как са излъскали плочките в банята, погледнете как блестят металните повърхности! Нима някой някога на света е бил в състояние да постигне такова съвършенство в почистването? Стрелците обичат и умеят да чистят. Друг е въпросът дали намират в себе си достатъчно постоянство да го правят наистина редовно. Ако говорим за подреждането, и тук нещо им куца. Не че мразят реда. Както всеки човек, и те изпитват удоволствие да седнат на почистено и  разбира се оправено място. Какво са виновни, като къщата им сама се разхвърля – при това за отрицателно време?

 

КОЗИРОГ

Разпределя задълженията

Козирогът е наистина голям стратег. Той има план как да стане почистването – дружно, поетапно и методично. И в определеното от него време. Разпределя задачите между всички членове на семейството. Разбира се, не всички са съгласни с разпределението, но Козирогът успява да ги убеди – с подкуп, с изнудване или дори със заплахи. Това, че някой може да има други планове за деня, също се преодолява с малко повечко натиск. В крайна сметка всеки се захваща със своя дял от работата. Козирогът оставя за себе си само задачите, които са му приятни. Бъдете сигурни, че каквото и да става,никога няма да се заеме с нещо, което му е досадно или противно. Не обича да му нареждат кога да чисти и оправя дома си.

 

ВОДОЛЕЙ

Не нарушава рутината

Всеки Водолей си има свой метод на чистене – то се прави в конкретен ден и в точно определен порядък. По коя причина Водолеят е решил първо да мие пода в коридорите, след това в стаите – при положение че всеки път ще минава и ще зацапва току-що измитите коридори… Може да ви се струва неразумно, но знаете ли кое е по-неразумно? Да се опитвате да промените реда. Водолеят го спазва от години и никой не може да му се меси и да му дава съвети. Не се и опитвайте да го спрете да мие прозорците, понеже имало дъжд. За него това не е аргумент. Щом по график се пада миене на прозорци – значи ще бъде свършено, пък ако ще навън да валят акули. Въобще не дава да му се месят в работите и да му нареждат какво да прави.

 

РИБИ

Мразят го от все сърце

Всеизвестни мечтатели, Рибите са инертни в почти всичко, в това число и в подреждането и почистването на дома. Поне така изглежда за страничния наблюдател, който забелязва как прилагат всевъзможни хитрини, за да отложат до последно неприятното задължение. Истината е по-лоша – те избягват да го правят, тъй като мразят да шетат. За тях да се въртят с парцала из стаите е занятие досадно и безсмислено. Пълна загуба на време. Наистина не проумяват кому е нужно това. Хващат се на работа, когато ножът опре о кокала, но не се учудвайте, че през цялото време ще тръшкат врати и ще мрънкат.

 

Източник: За жената