Начало КЛЮКАРНИК Това е красивата българка, която впечатли всички и разтуптя от гордост сърцата...

Това е красивата българка, която впечатли всички и разтуптя от гордост сърцата ни! (Снимки)

436
Сподели

Мирела Манолова от София завоюва второ място на международен конкурс за красота в народни носии в Босна и Херцеговина , организиран от Хърватия.

От 27 юни до 2 юли в Томиславград се провежда четвърто международно състезание с две категории – Мис Хърватия 2017 г. и Най-красива жена извън Хърватия.

Младата българка участва във втората дисциплина и се изправя срещу конкуренция от 27 момичета от 21 държави (Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Боливия, Босна и Херцеговина, България, Черна гора, Чили, Италия, Косово, Унгария, Нова Зеландия, Германия, Парагвай, Румъния, САЩ, Словения, Сърбия , Швеция, Швейцария).

Участничките дефилират с хърватски носии, а гласуването за тях е във фейсбук, където са публикувани снимки в национални носии. Нашето момиче получава 2665 гласа и се класира на второ място. Първа и трета са представителки на домакините Босна и Херцеговина.

18-годишната Мирела живее в столичното село Мрамор. Тази година завършва Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии със специалност декоратор-сладкар.

“Това е едно от най-занаятчийските училища в България, в което всеки млад човек, след като завърши, може да продължи спокойно да работи по избраната професия”, споделя гордо Мирела. Вече е приета да продължи образованието си в Университета по хранителни технологии в Пловдив. За Мирела това е първото състезание с носии. Тя е единствена представителка на България, а страната ни участва за трети път в международното състезание. Конкурсът е проведен под патронажа на д-р Драган Чович, член на председателския съвет на Сдружението на хърватите в Босна и Херцеговина, Държавната служба за хърватите зад граница, правителството на БИХ и община Томиславград.

Мирела разказва, че директорката на читалището в село Мрамор я избира за участие в състезанието, а самото предложение идва от посолството на Хърватия в България. С представянето си младото момиче иска да популяризира българската носия . А нейната е съчетана от няколко краища на България – риза от Ловеч, престилка и бръчник от Видин и пафти от Кюстендил. Българката обяснява, че 14 дни е била на първо място по време на гласуването, но за няколко часа в последния ден вотът се обръща и Босна и Херцеговина побеждава с 62 гласа разлика.

“За мен това второ място е първо, защото всички 2665 българи ме подкрепиха и ми даваха кураж, разбира се, най-тежкият ми момент беше точно този обрат, а водех с 500 гласа”, споделя българската красавица. Заради любовта си към българския фолклор е амбицирана да участва и “заради България, която има страхотни традиции, култура и природа”.

Участието на Мирела има и предистория – появата й на абитуриентския бал в носия. Разказва, че го е решила отдавна, от малка е запалена по народните танци, а и заради нейния вуйчо, колекционер на автентични народни носии. Гордее се с личната си колекция от четири автентични носии.

“На бала исках да бъда естествена, не съм имала за цел да стана известна с външния си вид, който е много по-различен от този на връстниците ми. За мен най-важно е да бъда себе си и да показвам колкото се може повече българския фолклор, а и е хубаво младите да не забравят корените си и миналото си”, разказва пламенно тя. На завършването си отива с носия от село Блатешница, Радомирско, накитите са от Северна България, пафтите са донесени от македонци, които са се преселили преди време в Кюстендил, наричат се Кюстендилки.

“Носията за бала съм я събирала три години на отделни части от различни хора и региони”, обяснява девойката. И четирите носии са ми любими, но най-ми е на сърце тази от бала, защото е на 72 години и е “поела” много позитивни спомени от този незабравим за мен ден. Изработката е от природни платове и цветове. Съхранението им става само на хладно, сухо и тъмно място, за да запазят структурата си и бляскавия си вид. Споделя, че често участва в различни празници, обикаля по възстановки и събори в различни краища на България.

“Дори краят на този месец ще посетя с приятеля ми събора “Болярска среща”, който ще бъде с цел да се покаже в Рекордите на Гинес за най-дългата сватба от 4500 души”. “Мисля, че българските обичаи и традиции са едно от най-важните неща в живота на народа ни, трябва да ги уважаваме”, казва Мирела Манолова.

Източник: Zajenata.bg