Начало ЗДРАВЕ Защо мирише неприятно като се изпотим и как да го контролираме?

Защо мирише неприятно като се изпотим и как да го контролираме?

433

Колкото са по-високи температурите, потта ни става все по- голям проблем. Някои имат толкова големи проблеми, че даже не могат да контролират лошия мирис и с дезодорант. Поради това ето ви няколко неща, които трябва да знаете.

1) Има два вида потни жлези

Има два вида потни жлези: екрин и апокрин. Екрин жлезите се намират навсякъде по тялото и произвеждат воднистата пот, тъй като охлаждат тялото от високите  температури. Апокрин жлезите се намират на местата, където имаме фоликулни влакна (на главата, под мишниците, в слабините) и потта, която произвеждат е подобна на восък и мазнини  поради липиди, които се отделят.

2) Вашите косми могат да увеличат миризмата

Самата пот, която отделя апокрин жлезите не е отговорна за аромата. Миризмата произвеждат бактериите, които привличат този вид пот. Когато се смесят мазнините от апокрин жлезите започва миризмата. Колкото повече косми имате, толкова повече бактериите имат по-голяма възможност да се размножават, поради което потта става устойчива.

3) стик ики рол- он против изпотяване са много яки

Най-добре ще направите, ако използвате дезодорант във вид на стик. Антиперспираното частично засяга потните жлези да произвеждат пот, докато дезодоранти само ги замаскират и миризмата остава.

4) Медицински лечения са алтернатива

В екстремни случаи, когато козметичните продукти не помагат, някои хора могат да поискат помощ от дерматолог и да пробват ботокс. Тази процедура одобри Администрацията за храни и лекарства, която има за цел да предотврати изпотяването – но тези инжекции ще трябва да поставяте всеки три – четири месеца.

5) Храните, които ядете влият на миризмата на пот

Чесън, лук и къри са класически подстракателите на неприятната миризма. Ако вашата пот има лоша миризма, миризмата ще бъде още по-лоша, ако консумирате тези неща.

6) Прекаленото миене може да влоши положението

Антибактериални сапуни и вана са добри за премахване на миризмата, но не трябва да прекалявате. Някои хора поставят и алкохол на местата, които се потят, което само изсушават кожата, така че тялото произвежда повече пот.

7) Стресът произвежда пот

Доказано е, че хората, които са под стрес повече се потят. Затова не е никак чудно, ако се поизпотите, когато отидете на някоя важна среща.

 

Източник: За жената