Начало КЛЮКАРНИК Ето как живеят в действителност арабските семейства и колко грешна представа имаме...

Ето как живеят в действителност арабските семейства и колко грешна представа имаме за нещата там

511

Общоприето е, че жените в арабските семейства нямат глас и никакви права. На пръв поглед животът им е все едно да живеят в клетка.

Но дали това е действително така или не, нека да проверим.

1) Бракът е предопределен

В арабския свят почитат семейните ценности и традиции, които са останали непроменени от векове. Смята се, че съдбата на момичето е предопределена от нейните роднини. Те избират за нея мъжа и никой не се интересува от нейното мнение. Но в действителност това не е вярно. Ако младоженецът не е по сърцето на невестата, тя има пълното право да откаже брак с него.

2) Без зестра няма сватба Брачният договор в арабските семейства отдавна е нещо нормално. Самият договор се подписва не от булката и младоженеца, а от родителите на момичето и бъдещия жених. Традицията за зестра се съблюдава, но тя не е задължителна. Ако едно момиче е красиво и образовано, то младоженецът може да плати за него десетки или дори стотици хиляди долари.

3) Всички мъже държат хареми В много арабски страни са официално разрешени харемите, но не всички мъже притежават такива. Основната причина са парите. Да имат по няколко съпруги е доста скъпо нещо, особено предвид факта, че съпругът трябва да отделя на всички съпруги в харема еднакво внимание. Ако подарява бижута, той подарява на всички, а не на една.

4) Няма разводи Мъжът може да се разведе с жена си, ако изрече следните думи: “Талак, талак, талак”, което означава “пускам те, освобождавам те”. Жените се страхуват от тези думи повече от огъня. Ако съпругът ги изрече, съпругата трябва да напусне къщата още в този момент. Поради това, жените винаги носят върху себе си всичките си украшения, които не са малко. В крайна сметка в арабските страни е прието да доказват своята любов не с букет цветя, а със злато.

 

5) Браковете с чужденци са забранени Ако една арабска жена посмее да се омъжи за чужденец, то тя ще бъде лишена от граждански права. Браковете с представители от други религии наистина са забранени. Възможно един мъж да се ожени за чужденка, но ако се разведе, то децата по закон остават с него.6) Жените са без права Безусловно, главата в арабските семейства е мъжът, но жената също има много права. Тя може да участва във важни семейни въпроси. Жените също имат право да носят всякакви дрехи, но когато излизат на улицата, е необходимо да носят бурки, тъй като тяхната красота може да се вижда само от съпруга им.

Ако арабските жени имат желание да се учат, не е забранено. Много момичета даже остават да се обучават в чужбина. До колко това е целесъобразно, това е друг въпрос. В действителност, след като се омъжат, те не могат да работят. Основният им дълг се превръща в грижата за съпруга и децата. Всяка страна има свои обичаи и традиции. На пръв поглед, на нас може да изглеждат напълно неприемливи, но за други култури и религии са нормални. Във всеки случай, никога не трябва да съдите по външния вид, тъй като под черното наметало може да се крият съвършенно щастливи жени, на които различния начин на живот няма да бъде по вкуса им.

 

Източник: За жената