Начало ЗДРАВЕ Всички ги пренебрегваме и рядко хапваме, а всъщност си нямате идея колко...

Всички ги пренебрегваме и рядко хапваме, а всъщност си нямате идея колко полезни за вас са те

508

Къпините са вкусен и сочен плод. Ето защо са страхотен заместител на нездравословните напитки и любим плод за всички, които обичат натуралните сокове.

Но това далеч не е единственият начин, по който бихте могли да се насладите на този плод. Можете да ги добавите и към различни салати, десерти и подобни рецепти.

Несравнимият им вкус не е единствената причина да бъдат търсен и обичан плод.

Този плод дава на тялото голямо количество мастни киселини, витамини, минерали и въглехидрати. Освен това къпините са един от най-здравословните натурални антиоксиданти.

Не на последно място те съдържат много малко калории. Това ги прави идеално допълнение към диетите за отслабване.

Днес бихме искали да ви разкажем за част от страхотните качества на този малък плод.

 

Полезните качествата на къпините

Всички натурални храни осигуряват ползи на организма, този плод също не е изключение. Нека да видим за кои негови полезни качества става дума.

 

1.Къпините са натурална храна с противовъзпалително действие

Редовната консумация на този плод е изключително полезна за хората страдащи от възпалителни заболявания. Благодарение на хранителните си вещества, къпините могат да се използват за лечение на болести като артрит и остеоартрит. Те даже ускоряват лечението на хематоми, причинени от травми и други възпалителни процеси, без значение къде се намират.

 

2.Те са антиоксидант

Ако горното полезно качество на този малък плод ви е изненадало, със сигурност факта, че къпините са антиоксидант ще ви шокира. А най-хубавото е, че можете да се възползвате от двете ползи при консумиране на този плод. Ако лечението на възпаление в тялото ви не е достатъчна причина да включите къпините в менюто си, то факта че се борят срещу свободните радикали, може би ще ви изкуши да го направите.

Антиоксидантното им действие стимулира изчистването на токсините и други непотребни вещества. По този начин те осигуряват и грижа за кожата, както и спомагат функционирането на кръвоносната система и различни органи.

Накратко редовната консумация на този плод детоксикира организма по естествен начин.

 

3.Лекуват анемията

Много хора страдат от анемия, без даже да подозират това. В този случай предимството от консумирането на този плод се крие във високото му съдържание на желязо. В действителност къпините са един от най-богатите на желязо плодове. Редовната им консумация не само се бори с анемията, но и поддържа нормално нивото на тромбоцитите в кръвта.

 

4.Къпините предпазват от рак

Тъй като къпините са натурален източник на антиоксиданти, те спомагат на организма да се пребори с някои ракови клетки. Редовната им консумация намалява вероятността от развитие на определени видове рак.

Въпреки че първоначално това е просто теория, Университетът на Илинойс (САЩ) провежда редица проучвания, доказващи тази теза. С проучванията се доказва, че ракът на стомаха се повлиява най-добре от къпините.

 

5.Те понижават температурата

Много полезни качества на този малък плод са свързани едно с друго. Пример за това е страхотното действие на къпините при висока температура. Благодарение на антиоксидантното си действие, къпините атакуват бактериите, носители на вируси. Накратко – те спомагат „дезинфекцията“ на организма.

 

6.Къпините заздравяват зъбите

Освен при високата температура, къпините спомагат и поддържането на здравето на устната кухина, най-вече на зъбите. Редовното похапване на този плод почиства и заздравява зъбите ви благодарение на въздействието на витамин С върху бактериите. Освен това къпините предотвратяват появата на различни проблеми катохалитоза, зъбна плака и възпаление на венците.

 

7.Те атакуват кашлицата

Полезното действие на този плод зависи от това в какъв вид го консумираме. Например зелените къпини се използват против кашлица. За да се възползвате максимално от действието им се препоръчва да смесите плодовете с малко мед.

 

Други полезни качества на къпините

Спомагат организма да бъде оптимално хидратиран. Къпините имат разхлабително действие. Поддържат функционирането на мозъка. Регулират нивото на холестерола в кръвта.

Ако страдате от високо кръвно налягане е необходимо да се консултирате с лекар или диетолог, преди да увеличите консумацията на този плод.

 

Източник: За жената