Начало КЛЮКАРНИК С тези златни трикове ще изглеждате зашеметяващо всеки ден без кой знае...

С тези златни трикове ще изглеждате зашеметяващо всеки ден без кой знае какви усилия от ваша страна

423

Ако желаете добър съвет за това как да се грижите за косата си, кой би бил по-добър от Лин Голдбърг от клиниката за коса в Бостънския медицински център?

Лин твърди (и ние всички го знаем), че прекалено честото измиване на косата може да я увреди повече, отколкото да я почисти. Постоянното измиване значи, че скалпа ви ще е необходимо да произвежда повече мазнина.

Точно така попадате в порочния кръг – производството на мазнина и отмиването й от косата – ден след ден.

Следните съвети ще помогнат да измивате косата си по-рядко и да я запазите по-здрава:

 

1. Внимавайте с менюто си

Ако желаете да предотвратите омазняването, произвеждано от скалпа, то много просто: спрете да приемате мазни храни. Нездравословните мазнини, които влизат в тялото ви, когато консумирате пържени храни, бял хляб и захар, се трансформират в мазнината, която виждате върху скалпа си. Ограничаването на приема на въглехидрати и замяната на тези въглехидрати с плодове или зеленчуци, постно месо и ядки ще ограничат дейността на мастната жлеза върху скалпа.

 

2 . Ползвайте сух шампоан

За да скриете мазнината от косата си, бихте могли да използвате сух шампоан. Сухият шампоан се нанася върху корените на косата, след като е разделена на кичури. Предлага се под формата на спрейове, а в някои случаи дори на прах. Ако е под формата на спрей, впръсквайте в корените от 20 см разстояние, ако е под формата на прах, директно го прилагате върху корените. Това ще удължи периода между измиванията.

3. Не подценявайте аксесоарите

Шалът би могъл да трансформира прекрасната ви, но обикновена прическа, в такава, която изглежда страхотно и се откроява в тълпата. Можете да изглеждате добре с шалче, независимо от косата. Шалът ще предпази косата от праха във въздуха и ще скрие мазнината върху скалпа ви.

4. Внимавайте с температурата на водата

Температурата, при която измивате косата си, е важна. Горещата вода ще повиши активността на мастната жлеза, докато топлата вода няма. Добра идея е да оставяте косата си да съхне естествено, вместо със сешоар – по същите причини.

 

5. Правете си плитка

Един от най-добрите начини да скриете мазна коса е да я сплете в плитка. Колкото по-стегната е плитката, толкоз по-добре ще скрие мазната коса. Срешете косата си по посока отгоре на главата към гърба, за да скриете мазната област още по-добре. Съветваме още да не правите прекалено гладка плитка, а да оставите някои небрежни кичурчета да се подават тук-там, като Зоуи Салдана на снимката по-горе.

 

6. Сресвайте косата преди лягане

Много добра идея е да сресвате косата си добре, преди сън. След като легнете, дръпнете косата си назад и я оставете да „се залепи“ върху върха възглавницата. Правете си конска опашка или дори свободна плитка, ако косата ви е достатъчно дълга.

 

7. Променяйте пътя

Трябва да променяте пътя на косатаси по две причини. Косата изтънява по-бързо там, където я разделяте, отколкото в другите области. Прехвърлянето на пътя ще намали неблагоприятните ефекти и ще изглеждате различни всеки път.

 

8. Избягвайте загладени прически

Загладената прическа ще направи мазнината в косата ви по-видима. Вместо това, сресвайте я назад, с обем на върха, съчетан с небрежен кок.

 

9. Почиствайте четката си веднъж седмично

Почиствайте четката си, защото с редовна употреба се натрупва мазнина и други мръсотии, които вкарвате в косата си обратно. Измивайте четката си с топла вода и сапун най-малко веднъж седмично.

 

10. Правилният метод да миете косата си

Това са някои неща, които е необходимо да помните, когато миете косата си. 1. Не изсушавайте косата си с кърпа. Използвайте тениска вместо това (повечето тениски са от памучен план, което по-щадящо за вашата коса). 2. Не търкайте скалпа. Внимателно масажирайте шампоана в косата си. 3. Не поставяйте балсам върху скалпа. Нанасяйте го на краищата на коса си. 4. Изстисквайте водата от косата, преди да използвате балсам или маска.

 

Източник: За жената