Начало ЗА ДОМА Имам си приятелка-цветарка. Веднъж пусна кубче лед в орхидеята ми – о,...

Имам си приятелка-цветарка. Веднъж пусна кубче лед в орхидеята ми – о, ужас, ще я унищожи! Но след седмица не можех да й се нагледам!

422
Сподели

Орхидея Phalaenopsis  – едно от най-красивите стайни растения. Обикновено я купуваме цъфнала. Но идва време, когато цветовете повяхват и падат, а собствениците на орхидеи започват да мислят, че вършат нещо нередно.

В тази статия ще ви разкрием защо не цъфтят орхидеите и как да ги „поправите“.

Средната продължителност на  цъфтежа на орхидея  Phalaenopsis е 3 месеца.Обикновено това се случва два или три пъти в годината. Паузата между цъфтежите може да се продължи и няколко месеца.

За да приближите щастливия момент на появата на цветове по орхидеята може да ви помогнат следните съвети.

орхидея

Как да накараме една орхидея да цъфти Създайте на орхидея температурна разлика: поставите саксията нощем на хладно място (15 градуса). Намалете количеството на  азот в торовете . Фосфорът трябва да преобладава – в действителност той стимулира цъфтежа. Овлажнявайте въздуха около растението. Сложете саскията с орхидея в продължение на 5 дни на тъмно място. След 3 седмици тя трябва да образува пъпки. Този метод е подходящ само за възрастни и здрави растения. Вместо поливане се препоръчва да сложите в саксията на орхидеята няколко кубчета лед, така ще цъфне по-скоро.орхидея

Ако забележите, че нецъфтящата орхидея е с активно растящи корени или листа, това означава, че тя се намира в определен период на развитие. Докато този период приключи, разбира се, растението не цъфти. Бъдете търпеливи.

орхидея

Най-важното нещо – осигурете на орхидеята си подходящи грижи . Тя се радва на изобилие от светлина и се страхува от излишната влага. Може би имате вашите тайни за отглеждането на тези красавици – не забравяйте да ни кажете за това в коментарите!

 

Източник: За жената