Начало КЛЮКАРНИК Внимавайте на плажа: Ето така започва топлинният удар

Внимавайте на плажа: Ето така започва топлинният удар

505

Слънчевата алергия е нелечима, само се регулират проявите й

Слънцето става все по-опасно и лъченията все по-вредни, съответно случаите на слънчева алергия зачестяват. Може да не сме имали никакви признаци на слънчева алергия и изведнъж тя да се отприщи само за няколко часа, прекарани на плажа без продукт със слънцезащитен фактор.

Веднъж появила се, слънчевата алергия е почти нелечима, може само да се регулират проявите й.

Драстичната промяна в температурата през лятото е идеална за алергиите. Класическите симптоми на алергичното раздразнение се изразяват в появата на обриви, в сълзящи и сърбящи очи, в често кихане. През лятото дори се появява и алергична хрема, която може да е реакция към въздушни частици, жилещи насекоми – пчели, оси, както и към хапещи насекоми като комари, които са по-активни през летните месеци.

Ако се чувствате изморени и обезводнени или пък си мислите, че сте настинали, внимавайте да не объркате алергията с настинка.

Характерни признаци на летните алергии са честото главоболие, дишане през устата вместо през носа, сърбящо гърло и неспокоен сън.

Поради жегата човешкият организъм се нуждае от по-голям прием на течности. Яжте храни, за които е по-малко вероятно да доведат до алергия. Нека в храната количеството вода да е високо – домати, краставици и дини трябва да са част от менюто ви.

Удоволствието от отпуската може да бъде помрачено от различни видове алергии. Ето най-често срещаните летни алергии и как да си помогнем при появата им.

Мехури по краката

Нещо естествено за сезона, тъй като ходим боси. Ако мехурът не се е спукал и не ви боли, пробийте го със стерилна игла, но не махайте кожата. След това сложете анкерпласт на раната.

Ухапване от насекоми

Оси, пчели и други опасни твари… Ужилването им е много болезнено. Най-добре би било, ако веднага разтъркате и затоплите кожата, за да намалее болката. След това намажете с алергозан или друг антиалергичен крем.

Топлинен удар

Топлинният стрес води до обща слабост, летаргия, замаяност, главоболие, гадене, мускулни болки, прекомерно потене, сърцебиене. Често настъпва и дехидратация. При топлинен удар може да настъпят още повръщане, объркване, замаяност, загуба на съзнание и дори кома.

Има някои лесни и ефективни начини за справяне с този проблем и предотвратяване на по-сериозни последици от прегряването. Първите стъпки включват преместване на по-сенчесто място или климатизирано помещение, както и отстраняване на тесните дрехи. Обтриване на тялото с гъба с хладка вода също може да е от полза. Пийте в малки количества, но начесто вода.

Слънчев удар

Симптомите при слънчев удар включват отпадналост, главоболие, гадене и повръщане, световъртеж почти до припадък. Потоотделянето е увеличено, лицето се зачервява. Усещат се отпадналост и шум в ушите. В тежките случаи на слънчев удар се наблюдават халюцинации и гърчове.

При слънчев удар пострадалото лице се пренася на сенчесто хладно и проветриво място. Поставя се в полуседнало положение и дрехите му се разхлабват. Трябва да се напръска с вода и на главата да се постави хладен компрес. Мокри кърпи се поставят и на корема, гърдите и гърба, дава му се вода. В лежащо състояние, пострадалият се транспортира в болница.

Сърбеж

Когато се появят ситни пъпчици и обриви по частите от тялото, изложени на слънцето, значи имате слънчева алергия. Веднага преустановете баните и вземете антихистаминен препарат, но предписан от дерматолог.

Транспортна болест

Прилошава ви, когато пътувате – избягвайте да тръгвате на път с празен стомах. Хапнете предварително сандвич с маслини и малко сирене. Ако пътуването е продължително, предвидете – особено за децата – минерална вода, бисквити, ментови бонбони и близалки. Ако сте тежък случай, изпийте едно хапче медрин – продава се в аптеките.

Медузи

При допир ще усетите неприятно парене. Измийте засегнатия участък с морска вода – в никакъв случай с минерална или чешмяна, ще ви боли повече. Намажете с подходящ крем за успокояване на кожата.

Зачервени очи

Очите са много чувствителни на слънцето, а в някои случаи и клепачите ви се подуват. Веднага промийте очите с капки от аптеката и не сваляйте в следващите няколко дни слънчевите очила. Ако болката е много силна, отидете на лекар.

Попадне ли прах или пясък в очите ви, колкото и да ви щипе или сърби, в никакъв случай не ги разтърквайте, ще стане по-лошо. Първото нещо, което следва да предприемете, е да погледнете с двете очи върха на носа си, по този начин сълзите ще избутат песъчинките в края на окото и по-лесно ще ги извадите. След това промийте очите с физиологичен разтвор.

Кърлежи

Те са сред природата и се впиват в кожата както на хората, така и на животните. Напоете тампон с етер и олио и задушете кърлежа в продължение на десет минути. След това внимателно го отстранете от кожата си с помощта на пинсета. Ако не можете да се справите сами, потърсете медицинска помощ.

Световъртежът подсказва недостиг на вода

Ако в жегите се чувствате изморени и замаяни, вие ви се свят, лицето се покрива с червени петна, устата съхне, а вечер краката се подуват, причината може да е съвсем проста – не пиете достатъчно вода, а тялото е жадно и за да функционира правилно, иска своята доза.

Водата е течната среда, в която се извършва обмяната на хранителните вещества. Тя транспортира хормони и ензими, пренася кислород. Тя също така пряко участва в терморегулацията, в клетъчното обновление и репродукцията. Ако организмът е дехидратиран, ендокринните жлези не са в състояние да произвеждат необходимите хормони и ензими. А отделителната система не може са се чисти от отпадните вещества. Доброто снабдяване с кръв на мозъка осигурява и адекватното снабдяване на всички клетки с енергия. Ако то не е налице, функцията на мозъчните клетки страда.

Да се научим да пием вода

Много хора просто нямат навика да пият вода, но не го осъзнават. Да се научим да пием вода, е лесно и не изисква особени усилия, съветват експерти от Българския национален воден съвет.

При ставане сутрин изпивайте поне една чаша вода, ще се почувствате по-свежи. Ако топлата не ви е вкусна, изпийте една чаша със стайна температура към кафето или чая. През деня дръжте бутилка вода на работното си място, а вкъщи – някъде, където минавате или седите често – на масата в кухнята, до телевизора или до креслото си. Така ще се подсещате да пиете.

Дръжте бутилката близо до себе си

Най-добре е да изпивате по половин чаша на всеки кръгъл час. Ако работата ви е свързана с движение, дръжте бутилката в колата, но непременно на сянка. На плажа също не оставайте без вода за пиене – макар морският бряг да ви се струва прохладно и влажно място, опасността от обезводняване там е най-голяма. Тя не бива да е леденостудена, нито да се пие наведнъж, защото така ще натоварите бъбреците и сърцето. Най-добре е да я пиете често и на малки глътки. По този начин не само няма да усещате жажда, а и апетитът ще се понижи.

Източник: Zajenata.bg